A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pannon Borbolt

A plavac mali Horvátország első számú vörösbora. A szőlő Dalmáciában őshonos, ahol jellemzően telt, komplex, ízgazdag és testes bort készítenek belőle, általában sok-sok tannin és alkohol jellemzi. Mellette szeder, cseresznye és füge, remek megkóstolni húsok, vadhúsok és egytálételek mellé.

Rendezés:

A nyolcvanas években tartotta magát a tévhit, hogy a plavac mali a zinfandel őse. Pedig éppen fordítva van, s azért a plavac nemzetközi ismertségét segíti, hogy közeli rokonságban áll a Kaliforniában népszerű zinfandellel. 

Egyébként mindkettő a crljenak kaštelanski nevű, mára szinte kihalt dalmát fajta leszármazottja, csak a zinfandelnek közvetlen felmenője. A plavac másik őse a a szintén dalmát különlegesség, a dobričić. Neve apró kék szőlő: horvátul a plavo kéket, a mali kicsit jelent.

A horvátoknak nagy büszkesége a fajta, pedig a tájékozatlan kóstoló könnyen belefuthat olyan tételekbe, amik első ivásra minimum furcsán hathatnak. Ha biztosra akarunk menni, érdemes ismertebb pincészetek mások által kóstolt borait vásárolni.

Svaku lozu hvali, ali mali plavac sadi!
„Minden szőlőt dicsérj, de plavac malit ültess!”

A szőlőfajta nem véletlenül terjedt el. Rendkívül jól tűri a hőséget és a szárazságot, így olyan helyeken is vígan eléldegél, ahol egyébként csak a mediterrán sziklanövények. Mintha a jóisten is a mediterrán vidékre teremtette volna. Különleges, szemet gyönyörködtető látvány van szürke sziklák meredek lejtőin a kék ég és a kék tenger közellő zöld ültetvények. A plavac mali két legismertebb, eredetvédett előfordulása a Dingač és a Postup a Pelješac- félszigetről.