A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Villányi borvidék

Magyarország egyik legfontosabb bortermő vidéke a Villányi borvidék. Nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten ismert és keresett borok kerülnek ki a borászatok pincéiből. A hazai és külföldi lelkes borfogyasztók és a borvilág szaktekintélyei rendre a legelőkelőbbek között tartják számon, s csak a Tokaji borvidékkel lehet egy lapon említeni. A múlt és a jövő találkozásánál olyan borok készülnek itt, amik a magyar bor hírnevének legfontosabb hordozói a világban.

Rendezés:

"A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak villányit adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van (…). Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt."  Hamvas Béla: A bor filozófiája

Adottságai

A Villányi borvidék Baranya megye déli részén található. Mérsékelten meleg, nedves éghajlatú vidék, ahol az egyes hegységi és síksági területek mikroklímája egészen kedvező egyes növényfajok számára. A déli lejtőkön néhány fokkal mindig melegebb van, mint az északiakon, ahol a 150 méteres rétegvonal feletti területek első osztályú besorolásúak szőlőtermelés szempontjából. 

A legnevesebb dűlők ismerősek lehetnek a kivételes borok címkéiről: Jammertál (siralomvölgy), Csillagvölgy (Sterntal), Remete-dűlő, Ördögárok (Teufelsgraben) és Kopár-dűlő. 

A Villányi borvidék története

Nagy hagyománya van itt a borkészítésnek. Miután a török uralom alatt Villány szinte megsemmisült, a környező falvak lakói folytatták a szőlők gondozását, amire a betelepített szláv és rác népesség is nagy hatással volt. Ők magukkal hozták saját tudásukat és tapasztalatukat, többek között a héjon erjesztéses vörösbor készítési eljárást és a kadarka fajtát. A 17. században németeket telepítettek a vidékre, akik a portugieserrel gazdagították a villányi szőlők és borok sorát. Hagyományos fajtának a kékfrankos tekinthető, ezek mellett a 20. század elején már a nemzetközi fajták is megjelentek. 

A rendszerváltás után a minőségi borokat előállító magán borászatok segítségével megindult a fejlődés a településen, mára pedig Magyarország csúcs vörösborai készülnek a Villányi borvidéken. Villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez a hagyomány tisztelete. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.

Eredetvédelem

A magyar kikerics a villányi borok azonosító jele, szimbóluma, a mediterrán hatás jelképe. A védett eredetű villányi borok címkéjének alsó részén kell feltüntetni a virágot ábrázoló grafikát.  A virág közel 80 évvel ezelőtt - Magyarországon elsőként – kapott törvény általi védettséget. A törékeny, 5-10 cm-es kikerics a Szársomlyó hegy déli lejtőinek felső részén, illetve a Kopár dűlő feletti lejtőkön (Nagyharsány határában) virágzik majdnem 1 hónapon keresztül. 

Jellegzetes borok

Villány elsősorban a vörösborokról vált híressé, a fehér szőlőfajtákat mindenki inkább Siklóshoz köti. A friss szárazak mellett késői szüretelésű borokkal is találkozunk, melyeknek különlegessége, hogy a szőlő több meleget kap, mint más területeken. Hozzáértéssel és megfelelő tapasztalat birtokában, a savak megfelelő szinten tartása mellett izgalmas fehérborokat lehet készíteni Villányban is.

A vörösborok közül sokféle fajtából számtalan pincészet készít különböző, egyedi stílusú, hangulatú borokat, egyedi filozófiával. A végeredményhez hozzájárul a mediterrán hatás, a borász elképzelése, valamint a fajta jellege, karaktere. A hagyományos fajták - a kékfrankos, a portugieser és a kadarka – mellett megtaláljuk a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir fajtákat is, melyeknek a villányi borvidék lejtőinek mikroklímája ad különleges jelleget.

Villány hagyományos fajtája a portugieser, szinte minden borász kínálatában megtalálható fajta, melyet régebben még kékoportóként emlegettünk. Többféle eljárással dolgozzák fel a szőlőt, ami több kategóriába engedi elhelyezni a belőle készülő bort. 

A cabernet franc a borvidék új zászlósbora: egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét, zászlósborát tisztelhetjük.