A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​Borok a polcról: Planina Borház Pinot Noir 2017

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Ha Planina Borház és Horváth Zoltán, elsőre talán a Prím és a Lárfa. Meg a rozé és a siller, és természetesen a Jenyei. Meg a királyleányka. És a pinot noir! Te jó ég, mindig meglep, hogy mit ki nem hoznak a szőlőből ott Mohácson! Lágy, könnyed szín és megjelenés, illat és íz is meggyet, cseresznyét hoz, aszalt gyümölcsök színesítik. Lendületes savak, lesimult test, nagyon kerek és nagyon kívánja a második poharat. 

A Duna határozza meg Mohács látképét, elvi szinten épp úgy, mint konkrét tárgyi valójában. A folyó mellett működtet vendégházat a mohácsi borász-közösség összekovácsolásán folyamatosan dolgozó borász, Horváth Zoltán. Bölcsész-diplomát szerzett, majd évekig zenész volt a Vujicsics együttesben, dolgozott horvát nyelvi tolmácsként, de történetének egy pontján arra ébredt rá: Mohácson szeretne minél jobb vörösbort készíteni. 

Horváth Zoliék kézműves, családi borászatának neve Planina Borház: már a névválasztás is igazi multikulturális Mohács-környéki múltidézés sokácokkal, svábokkal, törökkel, magyarral. A Planina történetesen Mohács kitűnő adottságokkal rendelkező szőlőhegye (sokác nyelven), a sokácok pedig a Magyarországon – főleg a baranyai kisváros környékén – fellelhető horvátok egy népcsoportja.

A mohácsi borász a sokac közösségnek továbbra is aktív és meghatározó, sőt központi figurája: ha tamburazenéről van szó éppúgy, mintha a Busójáráson kell ápolni az ősök hagyományát. 

Zoltán meséli, hogy bár a környéket elsősorban fehérboros vidéknek ismeri a borértő közönség, a régi összeírásokból kiderült, hogy a filoxéra-vész előtt 70–80%-ban Mohácson is – a közeli Villányhoz és Szekszárdhoz hasonlóan – kékszőlő fajtákat termesztettek. A mohácsi szőlőhegy termőhelyi adottságai – a rendkívül magas napsütéses órák száma, a kötött szerkezetű, kitűnő vízháztartású lösztalaj, a Duna hatása az időjárásra – mind arra utaltak, hogy érdemes a fehérbort adó fajták termesztése mellett minőségi rozé, sillerés vörösborok készítésével is próbálkozni. 

A Planina Borház a térség egyik legstílusosabb címkecsaládjával egyedi hangulatú borokat készít, a friss Lárfa cuvée, a Jenyei kékfrankos vagy a Prím mind olyan felfedezések, amelyek miatt nekünk is Mohács kell.

Tartalomhoz tartozó címkék: pécsi borok a polcról planina