A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hogyan legyünk borszakértők?

Pontosabban tudatos borfogyasztók. Összegyűjtöttünk 6 lépést, amivel megindulhatunk a hobbi borszakértővé válás útján!

A bor szeretete nem velünk született dolog. Felnőtt éveink során tanuljuk meg szüleinktől, barátainktól és a magyar kultúrából. Talán egy ajándékba kapott prémium vörösborral, talán az első igazi pincelátogatás élményével kezdődött. Az volt az a pillanat, amikor rájött az ember, hogy a bor sokkal értékesebb, sokkal több, mint csupán egy szőlőből készült alkoholos ital. Ízek és illatok csodálatos új világa, végtelen utazás a jobbnál jobb fajták és borvidékek nyomában.

Lehet, hogy az ember akarva-akaratlanul, önkéntelenül mindent megtesz azért, hogy egyre jobb borokat találjon, egyre jobban értsen a borhoz, egyre inkább szakértővé váljon. S ha már van kedvenc bora, eljár kóstolókra, meghallgatja a borászokat, a szakértőket, könyveket, blogokat, magazinokat olvas a témában, tehát tudatosan fogyasztja a bort, lényegében megtette a legfontosabb lépéseket. 

1. lépés: ismerkedés a szőlő- és borfajtákkal

A bor megértéséhez hosszú út vezet, nagyon sokat kell kóstolni és tanulni hozzá. Az összetettebb, prémium tételek mélységeinek felfedezéséhez először a könnyedebbeket kell tanulmányozni. Még a legprofibb borszakértők is egyszerűbb borokat kóstoltak az elején. Az éveken át érlelt küvék nagyon kellemesek, harmonikusak tudnak lenni, de az alap fajták megismerését nem lehet átugrani. Ehhez a legjobb a gyakorlás, minden kóstolt bornál leírni, hogy mit figyelünk meg rajta. Néhány hónap, 6-8 tematikus borkóstoló után már automatikusan jegyzetel az ember, hogy később néhány jelzőből fel tudja idézni az adott bort: és vele együtt az élményt. 

2. lépés: az első kedvenc

Erre a szintre hamar megérkezik az ember, hiszen a borkóstoló fejben folyamatosan rangsorolja az élményeket, és felállítja a maga jó-jobb-legjobb kategóriáit. Sok borral való találkozás után biztosan van már legalább egy olyan, ami kiemelkedik a többi közül. Egy olyan, amire mindig emlékezni lehet. Egy bizonyos fajta, ami a legjobban tetszett. Legyen az akár egy chardonnay vagy egy syrah, a lényeg, hogy ennek a fajtának már könnyen megismeri az illatait, ízeit az ember és tudja, hogy mi az az apró különbség, ami miatt ez sokkal jobban ízlik mint bármilyen más bor. A fajta jellemzőin túl nemsokára már az egyediséget keressük és lassan kezdjük megérteni, hogy mi is az a varázslatos plusz, amit mondjuk a borász stílusa tesz hozzá a borhoz. 

3. lépés: a tudatosabb borkedvelő

Az átlagos borfogyasztónál tudatosabb borkedvelőnek van egy kedvenc fajtája, amit már kívül-belül ismer, s tudja, hogy melyik borvidéken és melyik borász keze alatt születik belőle igazán jó bor. A következő lépés a bor tanulásának következő szakasza, mikor az ember kétségbeesetten próbálja csillapítani éhségét az újabb és újabb élmények után. Folyton keresgéli az eddig ismeretlen borokat, rengeteget kóstolva, több száz leírást elolvasva, hogy megtalálja a következő kincset. Újabb és újabb fajtákkal gazdagodik a legkedvesebb borok sora, amik újra kitartó tanulásra, kóstolásra motiválják az embert. Ha először a vörösbor volt a kedvenc, talán hirtelen a fehérborok világa lesz izgalmasabb. Ha kezdetben valamilyen könnyű rozé vagy fehérbort kedvelt, rájött, hogy a vörösek rejtik az igazi meglepetéseket.

4. lépés: megjelennek a szakkönyvek a polcon

Több száz könyvet találni a témában és ezekben számtalan megközelítésből, szemszögből lehet olvasni leírásokat, véleményeket. Néhány inkább a technológiára és a szőlőfajtákra fektet hangsúlyt, de van olyan is szép számmal, ami a kóstolási tudnivalókat tárgyalja. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. A jó recept: sok olvasás + sok kóstolás, és egy idő után már azt veszi észre az ember, hogy magabiztosan hozzá tud szólni egy bor témájú beszélgetéshez. 

5. lépés: jönnek a merészebb borok

Ahogy az ember halad előre a tudatos borfogyasztóvá válás útján, a kóstolt borok száma és sokfélesége folyamatosan növekszik. A barátokkal beszélgetős hedonista lazulás és az elmélyült, analitikus borozás már rég külön történik. Sőt: sokszor a családja, barátai kérik, hogy javasoljon bort egy-egy alkalomhoz. A borfogyasztó itt már tudja, hogy minél jobban szélesíti a skálát, annál nagyobb lesz a tapasztalata egy adott fajtán belül. Már sokkal jobban odafigyel és nem csak az ételhez, hanem a hangulathoz is igazítja, hogy milyen bort választ. 

6. lépés: a nap, amikor újra felfedezi a pezsgőket és az édes borokat

Emlékszik még az ember arra, mikor egy üde rozé volt az aktuális kedvence? Legyen büszke, mert visszatér oda, ahonnan kezdte. Azonban most már igazán hozzáértő és tapasztalt az ember, és felismeri a minőséget, nem a kategóriát értékeli, hanem az adott bort képes a helyén kezelni. A saját borgyűjteményben megjelennek a pezsgők és a természetes édes borok is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin