A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Káli Kövek

A Káli Kövek az örömteli példa arra, hogyan lehet, hogyan kell palackba varázsolni egy bortermő vidék sava-borsát. A Káli-medence világraszóló különlegességét hirdeti valamennyi boruk, amelyekben egymásra talál terroir, szőlőfajta és szakértelem. Ezért ünnep mindig megbontani egy-egy palackot a borászattól.

“Tökéletes élmény eggyé válni azzal, amit csinálunk” - hangsúlyozza Szabó Gyula. “Olyan borokat készítünk, melyek a szőlőfajta jellegzetességei mellett hitelesen mutatják be a Káli-vidék sajátos, minerális ízvilágát.”

Szabó Gyula 2007-ben költözött a fővárosból a Balaton partjára. A Káli-medence rabul ejtette, 2008-ban néhány barátjával úgy döntött, hogy borászatot alapít, aminek a Káli Kövek nevet adták. A borászat szíve a régi családi pince a köveskáli Fekete-hegyen. A Balaton-felvidék legnagyobb bazalthegyének déli oldalán fekvő Töltés dűlőben nagyszülei, Szabó Dániel és Győrffy Rózsa vásárolták ezt a területet 1945-ben.

A földtörténeti múlt varázslatos tájjá formálta a Balaton-felvidéket. A Pannon-tengerből kiemelkedett, titokzatos tanúhegyek, a vulkáni kőzeten kialakult talaj és a mediterrán hatás generációkat inspirált. A nyolc mesebeli településből álló régió festői szépségű természetével, műemlékeivel és mediterrán hangulatával varázsolja el az idelátogatókat.

A Káli Kövek szőlőinek java a természetvédelem alatt álló, vulkanikus eredetű tanúhegyek lejtőiről származik. A szőlőtermő dűlőkön bazaltmálladékkal kevert vályogos talajokat és barna erdőtalajokat találunk. A köves, tufás talaj szerkezete dúskál ásványokban és ősmaradványokban.

Az éghajlati viszonyokat a domborzati tényezők erősen befolyásolják. Vegetációs időszakban, a hegyek délnyugati oldalán leginkább a mediterrán hatás érvényesül. A napsütéses órák száma, éves átlagban meghaladja a kétezret. Az évi csapadékmennyiség 650‐690 mm között alakul.

A pincészetben a borkészítés tradicionális és lehető legtermé­szetesebb módját követik. Az összetett és rengeteg kézi munkát igénylő folyamatban alapvetően a természet erejére és bölcsességére hagyatkoznak. Tevékenységük alapja az alázat. Dolgaikban természetes egyszerűségre, eredetiségre és minőségre törekszenek. Elhivatottságuk és jobbító szándékuk töretlen, mindennapjaikat a tanulás öröme és a kihívás izgalma határozza meg.