A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Magyar bor lesz, csak magyar hordó nem

Magyar bor lesz, csak magyar hordó nem

Végül a gépesítés és a versenyképesség hiánya végezheti ki a kádár szakmát Magyarországon. 

Remek és érdekes riportot készített a HVG Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kádárokról. A tállyai kádár, Kalina Gábor beszédes történetet mesélt el a cikkben az előítéletekről:

"Volt egy tesztünk, az egyik hordónkra 'megtévesztésül' ráírtuk, hogy francia tölgyből készült, a másikra meg az igazat, azt, hogy magyar. A borász a kóstolás után azt mondta, jó a magyar hordóból való bor is, de a francia hordós valamivel jobb. Kiérzi belőle a francia tölgyet. Erre elárultuk neki, hogy mindkettő zempléni tölgyből készült" 

A családi vállalkozást Kalina Gábor három testvérével viszi, több generációra visszamenően ezzel foglalkoznak. Viszont könnyen lehet, hogy ők lesznek az egyik utolsó képviselői a szakmának. 

 

 

Pedig tíz évvel ezelőtt, miután egy osztrák borászat Kalina hordókban érlelte a kékfrankosát, s minden borversenyt megnyert vele, eléggé felpörgette az üzletet.

"Kérdezte, hogy mennyink van ebből a fából? Mondtuk neki, hogy körülbelül 140 hordónyira való. Írtunk egy szerződést, elővette a műbőr övtáskájából a pénzt, és megkötöttük az üzletet. Akkor jöttünk rá, hogy nem csak Hegyalja, és nem csak Magyarország létezik. Elkezdtünk külföldre terjeszkedni."

Ahogy a HVG cikkéből kiderült, az üzemben a 15 évvel ezelőttihez képest ötvenszeresére nőtt a termelés. Évente 800-1200 köbméter zempléni tölgyet használnak fel, és 1000-1200 hordót készítenek. A hordók 90 százaléka exportra megy, leginkább az USA, Mexikó és Kanada borászai vásárolnak tőlük, de adnak el Spanyolországba, Németországba és Ausztriába is. A közvetlenül a műhelyben vásárlóknak 100 ezerért, körülbelül 300 euróért adnak el egy 225 literes hordót. Ugyanez a hordó mondjuk Izraelben 480-510 euróért megy el, míg a francia tölgy 850-900 eurós.

Kalináék most az oktatásban látják a jövőt:

"Aki idejön, és van benne affinitás, megtanítjuk a mesterségre. Ha fejleszteni tudjuk az infrastruktúrát, akkor itt, a Zemplénben mindenünk megvan ahhoz, hogy lelépjük a franciákat. A képzés is csak elhatározás kérdése. Oktatóval, felhasznált anyaggal, mindennel együtt egy tanuló képzése 1 és 5 millió forint között lenne évente. 3-5 tanulónál nem is lenne több. Novemberben indulnánk, bízunk a kormányzat segítségében. A korszerű technológiát úgyis meg fogjuk venni, mert ebből élünk, és fejleszteni fogunk. Remélem, hogy hamarosan kádárokat taníthatunk Tállyán." 

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek