A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pannon Borboltban a Balatonbor

A BalatonBor nem csupán egy jól sikerült marketingfogás, hanem sokkal több annál. Közösségi bor. Az egységes palack és arculat a balatoni szőlészetek és borászatok összefogását és közös gondolkodását jelképezi, és a közös célt, hogy hosszú távon is egyre magasabb szinten mutassák fel a balatoni borkultúra értékeit.

A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. 

A cél a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.

A Pannon Borboltban megvásárolható BalatonBorok:

Laposa Birtok
A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált. A család alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Egész évben szeretettel várják vendégeiket pincészetünknél Badacsonyban, ahol borkóstolás közben a legszebb balatoni panoráma tárul az ember elé.

Mörk Pincészet
A birtok a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéi. Területeik nagysága 5,5 hektár, ebből közel négy hektár a szőlőterület. 

Cseh Családi Borpince
A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.

Szeremley Birtok
A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a budai zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg a pincészet kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét.

Szőke Barna
A Barna Pince Ábrahámhegy központjától nem messze található. Saját palackozású borokat, zsíros kenyeret kínálnak a hozzájuk látogatóknak.

Dobosi Pincészet és Vendégház
A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás, alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.

Söptei Pincészet 
A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin