A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet

Vannak olyan borászatok, amiket a kivételes boraik adta hírnéven túl körbeleng egyfajta csaknem tapintható béke és lelkierő. Ezen kevesek közé tartozik az St. Andrea Szőlőbirtok és a Lőrincz család, már két évtizede az Egri borvidék egyik legikonikusabb borkészítői.

"Számunkra Eger az egyik legizgalmasabb borvidéke Magyarországnak. Hálásak vagyunk, hogy itt művelhetjük szőlőinket. Különlegesen izgalmas feladat egy helyen fehér és vörösborral foglalkozni" - szól a pincészet bortermelési filozófiája. 

A hagyományokból kiindulva és a kor minőségi elvárási mellett termelik termőhelyeik egyediségét kifejező boraikat. Kiemelten figyelnek a borvidék hagyományos fajtáira, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. 

"Biztos vagyok benne, hogy miden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére" - vallja Lőrincz György.

Az utóbbi időben a St.Andrea Szőlőbirtok eljutott arra a pontra, hogy a kapacitásaikat, lehetőségeiket, felszerelésüket és magát a rendelkezésre álló teret is bővíteni kellett. Bár a birtok indulásakor 20 hektárban gondolkodtak, időközben nagyon komoly, jeles dűlők kerültek gondozásuk alá, a szőlőterületük megduplázódott.

Hogy a küldetéstudatukban megfogalmazott céljaikat tartani tudják, olyan építkezésbe kezdtek, amiben hangsúlyt kap a palackos érlelés, de a fejlesztésbe bekerültek a tartályok és hordók is. Terveik szerint így tudják megvalósítani azt, hogy egy izgalmas és egyedi hangulatú pincében és birtokon fogadják a látogatókat, akik méltó környezetben tudnak kóstolni. 

Az Egri borvidék adottságai alapján inkább hűvösebb borvidék, mely természetesen tetten érhető az itt termelt borok karakterében is úgy, mint izgalmas savak, gazdag aromák, nem túlzó tanninok és elegancia. Persze mindezek nem teljesedhetnének ki, ha nem lenne Egernek alapvetően erős karakterű termőtalaja. Ami igen összetett és változatos.

Meghatározó a vulkáni eredetű riolit-tufa altalaj, melyet elsősorban igen kötött, mély, gazdag agyagtartalmú barna talaj borít. Ezentúl, azonban lélegzetelállítóan sajátos talaj-összetételű dűlők is színesítik a vidéket, ahol a mész, a pala, a zeolít, a márga, a homokkő, illetve egyszerre több erős karaktert adó kőzet is megtalálható.

A talajösszetétel a finom aroma összetételben és a bor szerkezetében játszik nagy szerepet. Ennek megfelelően a különböző talajtani adottságokkal rendelkező dűlők eltérő jellegű, egyedi borok termelését teszik lehetővé. Például a vulkáni eredetű vékonyabb termőréteggel bíró talajokon termelt borok ásványosabbak, feszesebbek és tömörebbek, míg a magas agyagtartalmú mély termőrétegű talajokon termelt borok testesebbek.

Rendezés: