A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

„A hely kötelez”

Szekszárdon, a Kadarka utca 100. szám alatt szinte magától értetődő, hogy borászatnak kell működnie. Pedig az egykori pincesoron ma már csak a Schieber Pincészet épületegyüttese utal arra, hogy száz évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói. A helyi védettséget élvező, az 1800-as években klasszicista stílusban épült présház lakóház fogadja a látogatókat, aminek mélyén régi, háromágú pince tekereg.

"A szekszárdi történelmi borvidéken való borkészítés múltja, kultúrája és jelene okán, olyan szakmai alázatot és elhivatottságot követel, amit nem meríthet ki egy egyszerű árutermelő ültetvény vagy egy élelmiszer előállító üzem leírása és fogalmi meghatározása" – szól a Schieber Pincészet hitvallása. "A borkészítés értékteremtést jelent, átalakulást, amelyben a természet, a kultúra, hagyomány és emberi tudás van jelen egyedülálló szimbiózist alkotva."

A családi borászat 1978 óta működik Schieber Pincészet néven, 30 hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Szőlőbirtokuk a szekszárdi történelmi borvidéken, a kivételes fekvéssel rendelkező, Baranyavölgy-dűlőben található.

Ahogy a Pécsi Borozóban is olvasható, néhány hónapja Rappay József lett a Schieber Pincészet főborásza. A fiatal borász komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, tanulmányai után bejárta a fél világot. Hat éven keresztül négy kontinens 9 országának vezető borászatánál vállalt munkát, 2016-ban tért haza Magyarországra, hogy tudását itthon kamatoztassa. 

A Schieber Pincészetben nagy szabadságot kapott, sok mindent új alapokra helyezett a borászatban és a szőlészetben is. Új gépeket és hordókat szereztek be, bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, átalakították a borászat profilját és a borok stílusát.  A korábbi szortimentet leszűkítették, az új etalon a kékfrankos lett. A szőlőtelepítés és a fajtaválasztás szempontjából új klónokat telepítettek kadarkából, kékfrankosból, syrah-ból és sauvignon blanc-ból.

A birtok méretét a Baranya-völgyben növelték, a Tabu-heggyé átkeresztelt területen kivágták a fákat, megszüntették a rézsüket és teraszokat, az erdő helyére szőlőt telepítettek. Amikor elkészül az ide tervezett borászati üzem - a 200 éves Kadarka utcai épületet már csak kóstolók és rendezvények helyszínéül szolgál majd. 

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin