A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Laposa Borbirtok

A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált. A család alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Egész évben szeretettel várják vendégeiket pincészetünknél Badacsonyban, ahol borkóstolás közben a legszebb balatoni panoráma tárul az ember elé.

Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen a Laposa-szülők találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is. Így egyesült hát a budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család, s nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken.
A szülők időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig gyermekeik vették át: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófi pedig a borokat készíti.
A borászat a kilencvenes évek elejétől bővülni kezdett. Remek érzékkel választották ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, a Köves-hegyen, valamint a kicsit északabbra fekvő Nagy-Somlói borvidéken. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt.

Laposáék alapvetően fehérborokat készítenek. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente összesen kb. 250.000 palack olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, kéknyelű, furmint és juhfark készül a borászatban.

Boraikban a bazalthegyek minden szépségét igyekeznek megmutatni. Alaptételeik gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb boraiknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság. A borkészítésnél a könnyedségbe zárt komplexitásra törekszenek: a borokban legyen benne minden íz, legyenek jó ivásúak, mutassák meg a termőhely és a fajta jellegzetességeit.

„Fontosnak tartjuk, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessük a világgal. Helyben szeretnénk közösséget építeni, átörökíthető értékeket teremteni, időtálló beruházásokat létrehozni és hosszú távú szemléletet kialakítani” – foglalják össze a pincészet hitvallását. „Olyan, kisléptékű, fenntartható fejlődésre törekszünk, amely összhangban van a természet ritmusával. Fontos célunk, hogy igazi életpályamodellt biztosítsunk a helyi fiatalok számára, megmutatva azt, hogy vidéken is lehet boldogulni.„

A közelmúltban jelentősen bővítették vendéglátóipari tevékenységüket is. A káptalantóti Liliomkert piacon található reggeliző-ebédelő Gábli, a Badacsony központjában működő KisHableány és a Badacsony-hegyen lévő frissTerasz egyaránt azt a célt szolgálja, hogy Badacsonyban és környékén valóban pezsegjen az élet. 

Azt mondják, hogy a szürkebarát Franciaország után Badacsonyban találta meg a második hazáját. A 2017-es szürkebarátjukban a könnyedség és az elegancia ötvöződik. Fehérvirág- és enyhén fűszeres illat jellemzi, zamatában azonban telt és vastag a fajta. Igazi hercegnő, így megköveteli a kitüntetett figyelmet. De megéri a vesződséget!

Tartalomhoz tartozó címkék: borászat laposa