A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Grand Tokaj Muscat Blanc 2016

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

A Grand Tokaj az állami tulajdonban lévő legjelentősebb magyar borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője. Tevékenysége elsősorban borkészítésre és -értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag-termelésre és -felvásárlásra épül.

Grand Tokaj Muscat Blanc 2016 légiesen könnyed, gyümölcsös bor, mely magában hordozza a sárgamuskotály minden szépségét. Megjelenésében zöldes-sárga színű, illatában diszkrét fűszeresség keveredik a jellegzetes behízelgő aromákkal. A savtartalom és édesség harmóniája mellett ízében lime-os, körtés gyümölcsösség mellett a friss fehérhúsú őszibarack dominál.  

A borászat 2013-ban újult meg alapjaiban, aminek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. Az átalakítás nemcsak azért volt szükséges, hogy a vállalat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeivel, hanem hogy a tokaji borok újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán. A minőségi borkészítés egyik garanciája a társaság főborásza, a 2012-es „Év borásza Magyarországon” címet is elnyert Áts Károly főborász, akinek 2013-as évjáratú új borai 2014-ben már számos magyar és nemzetközi borversenyen kaptak elismeréseket.

Áts Károly szerint a boron mindig átüt a borász személyisége. Az ő boraiból tehát a boldogság és az életigenlés sugárzik. Mindig optimistán gondolkodik, mert úgy véli, ha nem így tenne, nem „menne át” a borba az öröm, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet. Elégedett embernek tartja magát, hiszen hobbija egyben a munkája is. Tősgyökeres Tokaj-hegyaljaiként édesapja révén mindig jelen volt életében a szőlő és a bor. Célja, hogy boraival visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak.

„Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda. Nekem a hazám. Egy olyan családba születtem, ahol édesapám és édesanyám a természet tiszteletére, a szeretetre nevelt. Édesapám mindig azt mondta, fiam, te csak mindig legyél saját magad, ne más. Nem is akarok. Én mindig az az Áts Karcsi akarok maradni, akivé ő nevelt” - meséli Áts Károly. 

A majd’ negyedszázados borászmúlttal rendelkező szakember számára soha nem volt kérdés, hogy melyik borvidéken folytatja pályafutását. Bort készíteni, persze, máshol is lehet, de igazán mindig arra vágyott, hogy megmutassa, mire képes Tokaj. Ezt sikeresen teljesíti, hiszen boraiban valóban érezni a Tokaji borvidék sokarcúságát, a történelmi dűlők különleges karakterét.

A borászat 2013-ban kezdődött minőségi megújulás programjának része a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, melynek eredményeként a létrehozott, úgynevezett térinformatikai rendszer teljesen új, egyedi fejlesztés, és egyértelműen a Grand Tokaj borászathoz köthető.

A termőhelyi potenciálfelmérés célja az volt, hogy feltérképezzék a borvidék szőlőterületeinek adottságait. Ennek során a szakemberek a termőhelyi képességek, valamint a termesztési lehetőségek adatainak segítségével meghatározzák egy adott terület termelési céljait, vagyis hogy mit érdemes termelni az adott területen. Ez abban a tekintetben kiemelt jelentőségű, hogy a borászat a térség integrátoraként több mint 1400 gazdával tart kapcsolatot, közös érdekük a jó minőségű alapanyag és a magas színvonalú bor előállítása. 

A folyamat a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlővel beültethető 5500 hektár nagyságú területének felmérésével kezdődött az említett ismérvek alapján. A vizsgálat 21. századi módszerekkel határozta meg a területek domborzati adottságait és talajtani viszonyait, míg historikus adatokkal és műholdfelvételekkel jellemezte a mezo- és makroklimatikus lehetőségeket. Az ültetvények felmérésekor tett személyes bejárásokat, légi és távérzékelt adatokkal egészítették ki.

Az ültetvények állapotáról gyűjtött adatokat egy új fejlesztésű komplex térinformatikai rendszerben helyezték el és jelenítették meg. A termőhelyi potenciál 2013 és 2015 között valósult meg; eredményeképpen olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, melynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás. A rendszert 2015-ben már tesztelte a pincészet, és pozitív hozadékát a szüret alkalmával már tapasztalták: a megfelelő időzítésnek köszönhetően jó minőségű alapanyagot tudtak leszedni.