A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kirobbanó gyümölcsök: beaujolais nouveau premier

Megérkezett hozzánk Franciaország hivatalosan is egyik első újbora, a Domaine du Chapitre - Beaujolais Nouveau 2023. Rendeld meg a hagyományos világpremierrel egyidőben, november 16-án!

Kis bozsolé történelem

A beaujolais nouveau a magas hamisíthatatlan bisztróbor, alfája és omegája a jó étkezés mellé fogyasztott boroknak. Megszületése így szorosan összefügg a vendéglátással. 

Beaujolais régió bortermesztői írásos emlékek szerint már az 1800-as években összegyűltek, hogy megünnepeljék a szüret végét, és az évjáratot az abban az évben termelt fiatal borral koccintsák meg. Egy ponton a lyon-i éttermek rászoktak arra, hogy ebből a friss borból egy-egy hordót megvásároljanak a borászoktól, így nemsokára a szokás széles körben elterjedt.

A francia borászok az 1940-es évekre ugyanis egymásra licitáltak abban, hogy ki tudja hamarabb leszállítani az újbort az új évjáratból Lyon valamelyik rangos éttermébe. A kapkodás előbb-utább a minőségen is megmutatkozott. 1941-ben már rendeletben határozták meg, hogy november 15-e előtt nem indulhatnak el az újboros hordók a borászatokból. Ez egyébként gyakorlatilag ma is érvényes szabály. A francia újborokat minden november harmadik csütörtökén, az újbor napján hajnalban lehet leghamarabb forgalomba hozni. 

A beaujolais tehát a Burgundia déli részén található borvidék megnevezése. Azokat az újborokat, amiket Beaujolais vidékén túl készítenek, vin primeur-nek hívják a franciák. 

Így készül a beaujolais nouveau

A gyümölcsös, friss és könnyed “bozsólé” a közhiedelemmel ellentétben nem rendelkezik évszázados múlttal. De tény ami tény, hogy a beaujolais nouveau sikertörténete törvényszerűen alakult. Gyorsan tett szer világhírnévre, és évről-évre nőtt a rajongótábora is. 

Gamay szőlőfajtából készül, ehhez kis mennyiségben lehet más, meghatározott fajtákból is adagolni. A “bozsoléhez” kézzel szüretelt szőlőt nem zúzzák és nem bogyózzák, szénsav nyomása alatt, egészben dolgozzák fel zárt környezetben. A szénsavas maceráció sajátossága, hogy a keletkező szén-dioxid elzárja a szemeket az oxigéntől.

Az erjedés a szőlőszemekben indul be és megy végbe, a borba pedig lényegesen kevesebb tannin kerül a szőlőhéjból, sokkal inkább a gyümölcsösség lesz a hangsúlyos. A bozsolé kellemes savakkal rendelkező, könnyed, gyümölcsös, jóivású bor. A frissesség erénye egyben az átka is: a következő húsvétig, palackozástól számított néhány hónapon belül mindenképpen fogyasszuk el. 

“Ezzel a beaujolais nouveau-val már többször is találkoztunk az elmúlt években és az első pillanattól szerettük! Minden évben megbízható minőségű, rengeteg friss gyümölcs és könnyen élvezhető beltartalom jellemzi. Érdemes megkóstolni, mert limitált mennyiségben érhető csak el” - mondta el Labancz Richárd sommelier kollégánk. Újdonság, hogy a bor most felkerült a Pannon Borbolt online vinotékájába, és elérhető a Raktáráruházban is de természetesen az Elevenben is kóstolható. 

Domaine du Chapitre - Beaujolais Nouveau 2023

Ibolya színű, könnyű és az egyik legzamatosabb és leggyümölcsösebb vörösbor kategória jeles képviselője. Elegáns, sima tanninokkal, ami könnyebb érzetet nyújt a szánkban mégis mélyen koncentrált gyümölcsízeket eredményez. Az illatban folyamatosan nyílik, főként virágok - kiemelve  a rózsa - és édeskés illatok jelennek meg, a kortyban pedig a már említett piros gyümölcsös kavalkád. Könnyű, de garantált élvezet. Összesen 12000 palack készült.