A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kirobbanó gyümölcsök: beaujolais nouveau premier

Megérkezett hozzánk Franciaország hivatalosan is első újbora, a Pardon & Fils Beaujolais Nouveau 2022. Rendeld meg a hagyományos világpremierrel egyidőben, november 17-én! Vagy kóstold meg az Elevenben, és ha tetszett, vidd haza a vinotékából!

Kis bozsolé történelem

A beaujolais nouveau a magas hamisíthatlan bisztróbor, alfája és omegája a jó étkezés mellé fogyasztott boroknak. Megszületése így szorosan összefügg a vendéglátással. 

Beaujolais régió bortermesztői írásos emlékek szerint már az 1800-as években összegyűltek, hogy megünnepeljék a szüret végét, és az évjáratot az abban az évben termelt fiatal borral koccintsák meg. Egy ponton a lyon-i éttermek rászoktak arra, hogy ebből a friss borból egy-egy hordót megvásároljanak a borászoktól, így nemsokára a szokás széles körben elterjedt.

A francia borászok az 1940-es évekre ugyanis egymásra licitáltak abban, hogy ki tudja hamarabb leszállítani az újbort az új évjáratból Lyon valamelyik rangos éttermébe. A kapkodás előbb-utább a minőségen is megmutatkozott. 1941-ben már rendeletben határozták meg, hogy november 15-e előtt nem indulhatnak el az újboros hordók a borászatokból. Ez egyébként gyakorlatilag ma is érvényes szabály. A francia újborokat minden november harmadik csütörtökén, az újbor napján hajnalban lehet leghamarabb forgalomba hozni. 

A beaujolais tehát a Burgundia déli részén található borvidék megnevezése. Azokat az újborokat, amiket Beaujolais vidékén túl készítenek, vin primeur-nek hívják a franciák. 

Így készül a beaujolais nouveau

A gyümölcsös, friss és könnyed “bozsólé” a közhiedelemmel ellentétben nem rendelkezik évszázados múlttal. De tény ami tény, hogy a beaujolais nouveau sikertörténete törvényszerűen alakult. Gyorsan tett szer világhírnévre, és évről-évre nőtt a rajongótábora is. 

Gamay szőlőfajtából készül, ehhez kis mennyiségben lehet más, meghatározott fajtákból is adagolni. A “bozsoléhez” kézzel szüretelt szőlőt nem zúzzák és nem bogyózzák, szénsav nyomása alatt, egészben dolgozzák fel zárt környezetben. A szénsavas maceráció sajátossága, hogy a keletkező szén-dioxid elzárja a szemeket az oxigéntől.

Az erjedés a szőlőszemekben indul be és megy végbe, a borba pedig lényegesen kevesebb tannin kerül a szőlőhéjból, sokkal inkább a gyümölcsösség lesz a hangsúlyos. A bozsolé kellemes savakkal rendelkező, könnyed, gyümölcsös, jóivású bor. A frissesség erénye egyben az átka is: a következő húsvétig, palackozástól számított néhány hónapon belül mindenképpen fogyasszuk el. 

“Ezzel a beaujolais nouveau-val már négy éve dolgozunk, az első pillanattól nagy kedvencünk! Minden évben megbízható minőség, rengeteg friss gyümölcs és az átlagnál komolyabb beltartalom jellemzi. Érdemes megkóstolni, mert limitált mennyiségben érhető csak el” - mondta el Labancz Richárd sommelier kollégánk. Újdonság, hogy a bor most felkerült a Pannon Borbolt online vinotékájába, és elérhető a Raktáráruházban is de természetesen az Elevenben is kóstolható. 

Pardon & Fils Beaujolais Nouveau 2022

Csillogó rubinvörös szín, enyhe ibolyakék árnyalattal. Friss gyümölcsök sorakoznak, aszalt szilva, meggy, szamóca. Kellemes, nyílt illata van, egy csipet virágillattal keveredve. Kiegyensúlyozott, kerek, alacsony tannintartalommal rendelkező bor, amely harmonikusan gyümölcsös. Fiatalon - enyhén, kb 14-16 C fokra hűtve - rostonsültekhez, könnyű szósszal tálalt húsételekhez ajánljuk.