Svájcban is virágzik a szőlőlopás

Legutóbb a Hämmerli borászat ültetvényéről szüreteltek le 700 kg szőlőt a tolvajok.
A rablók kiváló helyismerettel rendelkeztek, vagy kötélidegekkel: az éjszaka folyamán szépen átvágták a szőlőt övező drótkerítést, és nekiálltak szüretnek. Ráadásul nem mentek be a sorok közé, végig az út mentén dolgoztak: 300 kg pinot noirt és 400 kg saszlát gyűjtöttek be a tőkékről szeptember végén, a szüret közepén.
A tulajdonos, Lorenz Hämmerli megjegyezte, ehhez elég sok időre lehetett szükség, ráadásul a szőlői mindenhol körbe vannak kerítve, így a tolvajoknak tudnia kellett, hol érdemes lebontaniuk a kerítést. Az eset azért váltott ki különösen nagy felháborodást, mert Bern kanton rendőrségének közlése szerint ez volt az első alkalom, hogy a környéken ilyen ügyben nyomozni kezdtek.
Különösen fájó pont ez idén, mert a svájci borászok nagy része tetemes fagykárokat könyvelhetett már el így is 2017-ben. Míg Magyarországon kiemelkedő évjáratnak ígérkezik az idei, egyes számítások szerint Európa más bortermelő országaiban rekordalacsony lesz a szüretelt szőlő mennyisége.
Míg az általában rendezett és alacsony bűnözéssel büszkélkedhető Svájcban szokatlan az ilyen mértékű szőlőrablás, addig Franciaországban a természet kihívásai mellett a borászatoknak régóta szembe kell nézniük az emberi gonoszsággal.
Csak ebben az évben egy génissac-i pincészetből hét tonna, egy pomerol-i borászatból pedig 6-700 kg szőlőt loptak el. Montagne-ban a lehető legbrutálisabban jártak el a tolvajok: 500 tőkét egyszerűen kitéptek a földből.
Burgundia borászatai ugyanakkor nem vártak a rendőri megoldásra, őrző-védő járőrszolgálatot szerveztek a területeik védelmére. A champagne-i régió rendőrei pedig már régóta lovasjárőr-szolgálatot tartanak fent a szüreti időszakban.
(VIA TheDrinksBusiness)