A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Svájcban is virágzik a szőlőlopás

Svájcban is virágzik a szőlőlopás

Legutóbb a Hämmerli borászat ültetvényéről szüreteltek le 700 kg szőlőt a tolvajok.

 

A rablók kiváló helyismerettel rendelkeztek, vagy kötélidegekkel: az éjszaka folyamán szépen átvágták a szőlőt övező drótkerítést, és nekiálltak szüretnek. Ráadásul nem mentek be a sorok közé, végig az út mentén dolgoztak: 300 kg pinot noirt és 400 kg saszlát gyűjtöttek be a tőkékről szeptember végén, a szüret közepén.

A tulajdonos, Lorenz Hämmerli megjegyezte, ehhez elég sok időre lehetett szükség, ráadásul a szőlői mindenhol körbe vannak kerítve, így a tolvajoknak tudnia kellett, hol érdemes lebontaniuk a kerítést. Az eset azért váltott ki különösen nagy felháborodást, mert Bern kanton rendőrségének közlése szerint ez volt az első alkalom, hogy a környéken ilyen ügyben nyomozni kezdtek. 

Különösen fájó pont ez idén, mert a svájci borászok nagy része tetemes fagykárokat könyvelhetett már el így is 2017-ben. Míg Magyarországon kiemelkedő évjáratnak ígérkezik az idei, egyes számítások szerint Európa más bortermelő országaiban rekordalacsony lesz a szüretelt szőlő mennyisége.

Míg az általában rendezett és alacsony bűnözéssel büszkélkedhető Svájcban szokatlan az ilyen mértékű szőlőrablás, addig Franciaországban a természet kihívásai mellett a borászatoknak régóta szembe kell nézniük az emberi gonoszsággal.

Csak ebben az évben egy génissac-i pincészetből hét tonna, egy pomerol-i borászatból pedig 6-700 kg szőlőt loptak el. Montagne-ban a lehető legbrutálisabban jártak el a tolvajok: 500 tőkét egyszerűen kitéptek a földből.

Burgundia borászatai ugyanakkor nem vártak a rendőri megoldásra, őrző-védő járőrszolgálatot szerveztek a területeik védelmére. A champagne-i régió rendőrei pedig már régóta lovasjárőr-szolgálatot tartanak fent a szüreti időszakban. 

(VIA TheDrinksBusiness)

Tartalomhoz tartozó címkék: külföld hírek borkrimi