A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Vigyem vagy vegyem a bort a nyaralásra?

Vigyem vagy vegyem?

Ugye milyen nehéz egyedül, kevés háttérismerettel bort választani nemhogy szupermarketben, de akár vinotékában is? Főleg ha nincsen segítségünk? És akkor ezt a helyzetet képzeljük még el külföldön, ahol aztán végképp csak (sokszor félrevezető) impressziókra, a szép címkére, esetleg homályos emlékekre tudunk támaszkodni.

Felfedező, kalandor, utazó vagy?

Ez esetben azt tudjuk javasolni, hogy vegyed a bort. Ha már olyan szerencsés az ember, hogy külföldre utazik, akkor igyekezzen minél több helyi jellegzetességet felfedezni és megkóstolni. „Si fueris Romae, Romano vivite more!”, vagyis „Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak.”
A hazai kedvenceket bármikor megkóstolhatod, s Magyarországra külföldi bort rendelni sok esetben költséges és körülményes, ráadásul, ahogy mondjuk Tunéziában is nehéz beszerezni egy jó palack Lelovits portugiesert, úgy az igazán izgalmas kis pincészetek borait sem lehet minden esetben berendelni.
Természetesen ez azokra az országokra igaz, amelyekben élő és minőségi, pláne ha nagy múlttal rendelkező bortermesztés van. Szinte bűn nem keresgélni a helyi ízek között, főleg ha nem világfajtákról, hanem helyi különlegességekről van szó! Bár az is egy izgalmas kérdés lehet, hogy egy-egy elterjedt fajtával mit kezdenek az adott országban.

A legjobb megoldás, ha utazás előtt rászánunk egy órát arra, hogy utána olvassunk a nemzeti borászatoknak, boroknak, különlegességeknek. Így megspórolunk egy csomó felesleges időt, amit a válogatással töltenénk, ráadásul körülbelül tisztában leszünk a borok reális áraival is.Ha nagyon spontának vagyunk, akkor hagyjuk is az előzetes felkészülést: érdeklődjünk az étteremben, vinotékában vagy a legbiztosabb tipp, a helyiektől. Ha egy-egy pincészetbe be is lehet jelentkezni, vagy a borkészítő ránk szán egy kis időt, egészen biztosan emlékezetes élményekben lesz részünk. A turistacsapdákat és a bármilyen giccses üvegbe töltött borokat viszont mindig kerüljük el! (Ha nem hiszitek el, kóstoljátok meg, milyen egri bikavér meg tokaji aszú található egy-egy díszüvegben az ajándékboltban!)

Turista, kényelemszerető, biztonságot kedvelő vagy?

Vedd meg itthon a borokat, amiket elfogyasztasz majd a nyaralásod alatt. Túlzásokba viszont ne essünk! Egyrészt tájékozódjunk, hogy személyenként hány liter borral léphetünk be adott országba, másrészt feleslegesen ne cipekedjünk. Egy-két palack fehérbor, ami fröccsnek is tökéletes, egy-két palack rozé, vagy könnyedebb vörös tökéletes választás. Bár a számmisztikában nem hiszünk, a három és a hat pont jó arány, ráadásul nem kell törölközővel kibélelnünk a palackokat, hiszen a kartonokban abszolút biztonságosan utaztathatjuk.Sőt a bor tökéletes ajándék, nagyon szép dolog, ha a házigazdánkat/külföldi barátunkat/apartman szomszédunkat meglepjük egy igazi magyar borral, amit még itthon vettünk meg. Mondjuk nálunk a Pannon Borbolt webshop-jában, ahol minden egyes bort szigorú zsűrizés után válogatunk csak be az áruház kínálatába. És az sem baj, ha már holnap indulnál: telefonos egyeztetést követően extra gyorsan kiszállítjuk a rendelést!

A Pannon Borboltban év közben is a horvát tengerpart borélményeit erősítjük a horvát és montenegrói borainkkal: a BeljeBibichGalicKrauthakerMatosevicSkaramucaJosic és a Plantaze pincészetek legjobb, válogatott borait kínáljuk a webáruházban, érdemes szemezgetni belőlük!

A cikket írta és készítette: Mester Zoltán & Pannon Borbolt csapata

Horvát borajánlatunk:<<< Vissza a cikkekhez

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek