A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A pálinka jótékony hatásai

Mindenekelőtt érdemes leszögezni: a pálinkának nincsen jelentősen jótékony élettani hatása. Egészen pontosan, ha használ is valamennyit, többet árt. A pálinkát nem vélt gyógyhatása, hanem gasztronómiai és élvezeti értéke miatt fogyasszuk. Gyógyszerként reklámozni súlyosan felelőtlen és félrevezető.

A gyógyhatású pálinka legendája

A pálinka és a különböző alkoholpárlatok gyógyhatása a történelemben gyökerezik. A szeszfőzés első egyértelmű említése a 12. századi Itáliából származik, és a bor lepárlásával készült aqua ardenst írja le. Az aqua ardenst önmagában is gyógyszerként alkalmazták, ám többszörös lepárlással tisztára finomítva, illetve gyógynövényekkel együtt lepárolva aqua vitae, az élet vize néven sokkal hatásosabb gyógyszerként ismerték. Ezek a gyógyszerészeti bordesztillátumok a 12-13. században Magyarországon is megjelentek.

A néphagyomány és a szokások a múlt és a pálinka ereje miatt mindenfelé gyógyhatást és fertőtlenítő tulajdonságokkal ruházták fel. Szintén nagy hagyománya volt annak is, hogy különböző gyógynövényeket, fűszereket áztattak bele, hogy kioldják és tartósítsák a jótékony anyagokat. 

Az erősebb alkoholt ráadásul oldószerként használták, használják az orvostudományban, vízben nem oldódó alapanyagok folyékonnyá tételére, tinktúrák, ecsetelők, külső bedörzsölők alkotó része. Igaz, ehhez jóval magasabb alkoholtartalmú tiszta szeszeket használnak főleg.

Régi népi gyógymód a köpölyözés, amikor kis mennyiségű alkoholt tartalmazó üvegharangocskákat tesznek a bőrfelszínre, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezik a harangocskákban, ezáltal szívó hatást gyakorol az adott bőrterületre, helyi vérbőséget okoz, javítja a keringést, csökkenti a gyulladást, a fájdalmat.

A tények a népi hiedelmekkel szemben

Az egyik leggyakoribb pálinkának tulajdonított jótékony hatás a fertőtlenítés. Ma azonban tudjuk, hogy érdemi fertőtlenítő hatás csak 70 százaléknál magasabb koncentrációtól várható. Ráadásul sebbe kerülve fájdalmas, a vízelvonás révén roncsolja a szöveteket, így sebek kezelésére, fertőtlenítésére nem alkalmas. 

Mivel a pálinka alkalmatlan fertőtlenítésre, használata akkor sem ajánlott, ha nincs kéznél megfelelő patikaszer. Még az is hatékonyabb, ha tiszta vízzel, vagy langyos, szappanos vízzel tisztítjuk le a seb körül.

Az igaz, hogy gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkentheti a panaszokat, de az esetek túlnyomó többségében magát a betegséget súlyosbíthatja. A rendelkezésre álló gyógyszerekhez, gyógyhatású készítményekhez képest nem értékelhető jótékony hatása.

Nehéz, zsíros étkezés után kis mennyiségben segíti az emésztést a pálinka, feltéve, ha nincs egyébként valamilyen gyomorbetegségünk, mert akkor szigorúan tilos.

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság?

Alkoholtartalmának köszönhetően vírusölő-hatása is van, a mértékletesség azonban itt is fontosabb. Ráadásul észben kell tartanunk, hogy a javuláshoz olyan mennyiséget kellene elfogyasztani, ami a legyengült szervezetet túlságosan igénybe venné. És akkor arról nem is volt szó, hogy amúgy is jobban kell ilyenkor ügyelni a folyadékbevitelre.

Mindent összevetve tehát régen a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Káros hatásait tekintve azonban  ma már nem lehet és nem szabad gyógyszerként tekinteni rá. 

A magas kalóriatartalom mellett a pálinka jobban igénybe veszi a szervezetet is. Igaz, a mérsékelt, ritka alkoholfogyasztás oldja a feszültséget, ezáltal közvetve befolyással lehet jótékonyan a vérnyomásra.

A tanulság tehát: legyünk mértékletesek és fogyasszunk inkább kevesebb, de kizárólag jó minőségű pálinkát a megfelelő alkalmakkor!

(Forrás: Webbeteg)

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek hírek