A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Nagy nyári fröccslexikon

Íme a Pannon Borbolt NAGY NYÁRI FRÖCCSLEXIKONA, és ráadásként némi információ és érdekesség arról, hogy miért, hogyan és mióta is szódázzuk mi fel ezt a gyönyörű italt. A fröccs kétségkívül a nyár, a naplementék, a vízpart, a jó idő és a fesztiválok kötelező kísérője. Oltja a szomjat, felfrissít, s miközben gondoskodunk a napi folyadékbevitelről és még bort is ittunk hozzá! Fröccsöt lehet inni bárhol, bármikor (és bárkivel), de szigorúan csak jó borból.

Diákfröccs: 1 pohár szódához egy kevéske bor

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Távolugrás (Sóherfröccs): 1 dl bor és 9 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Alpolgármester: 4 dl bor + 6 dl szódavíz

Mafla vagy maflás: 5 dl bor + 5 dl szódavíz

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Magyar-Angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Avasi fröccs: 7 dl bor + 3dl szódavíz

Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz (ahol a szóda megnevetteti a bort)

Csatos vagy csattos: 10 dl bor + fél liter szódavíz

Lámpás: 15 dl bor + 5 dl szódavíz

Újházi-fröccs: bor és kovászos uborka levének elegye


Ne higgyünk azoknak, akik jó borba sajnálják a szódát, vagy úgy gondolják, hogy csak rossz borból érdemes fröccsöt készíteni. Jó fröccshöz ugyanis elengedhetetlen a jó bor és a jó szóda! Friss, ress, nem túl illatos, nem túl vékony, se nem túl vastag, de kellő testtel és savakkal rendelkező bor, hogy harmóniára találjon a szénsavval és vízzel.

Ne fukarkodjunk a fröccsünkhöz való helyes bor megválasztásában, de azért túlzásokba sem kell esni. Bizony sok olyan nagy bor van, amely nemcsak szép magában, de még ront is rajta a fröccskoktél. Ma már az egykor lesajnált kisfröccs reneszánszát éli, és nem túlzás azt állítani, hogy divatital lett. És ennek örülni kell, mert növeli és terjeszti a (minőségi) borfogyasztást, ráadásul valóban egy igazi, a magyar lélekre hangolt italról van szó, amit hazafias kötelességünk népszerűsíteni.

A fröccs-legenda


Van egy elterjedt legendája a fröccsnek: a Hegedüs Géza író által mesélt történetet mindenki ismeri. Eszerint az első fröccsöt Jedlik Ányos találta fel, aki vendégségben járt Fáy András fóti szőlőjében egy szüreten 1844-ben. Jedlik szikvízzel öntötte fel a vendégek borait, s kínálta a spriccert a szüretelőknek. A legenda két legyet üt egy csapásra, mert az éppen ott mulatozó Vörösmarty Mihály rögtön magyarosította az italt, és elkeresztelte fröccsnek, illetve megírta Fóti dal című művét.

 

"Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi. (...)"

 

Sajnos, mint az Baksa Péter tanulmányaiból kiderül, sok értékes Jedlik-találmány van, de a fröccs nem tartozik közéjük. Egyrészt szikvízét Jedlik már 1829 óta népszerűsítette, sőt, 1841-ben egy orvos-konferencián az addigi szerény érdeklődést a szódáspalack iránt úgy kívánta fellendíteni, hogy bor hígítására használta. (A szódát már vagy száz ével azelőtt feltalálták.)

Másrészt a kor szokásaihoz híven többször írásban is fennmaradt emléke az ilyen eseményeknek, de a fóti szüret (előkelő) vendégei között mégsem találni Jedlik nevét. A fóti dal pedig már 1842-ben megszületett, de az sem a legendát erősíti, hogy a spriccer szó is csak 1879-ben került rögzítésre, a fröccs meg pláne később, 1890-ben bukkant csak fel a szótárakban. Ez persze nem vitatja el a fröccs nagyszerűségét.

De mi a jó fröccs titka?


Rossz borból csak rossz fröccs születik, a minőségre ezért áldoznunk kell. Ami nem jelent feltétlen több kiadást, hanem egy kis odafigyelést és igényességet. A tökéletes fröccsnek nincs mindig működő receptje, minden bort külön kell megvizsgálnunk, a saját ízlésünknek megfelelően.

Azért általánosan elmondható, hogy a jó fröccsbor inkább élénkebb, lendületesebb savakkal kell rendelkezzen, hogy elbírja a vizet és erényeire fordítsa. Sose fogunk jó fröccsöt inni elöregedett, tölgyfahordóban érlelt, alacsony savtartalmú, alkoholos, lapos vagy édesebb borokból. Mi szívesen isszuk olaszrizlingből, zöldvelteliniből, királyleánykából és természetesen rozéból. Ha olyan a bor, akkor nem szégyen a sillert, könnyedebb vörösborokat, mint például a portugiesert is fröccsösíteni.

Kíváncsi rá, hogy mi a Pannon Borboltban miből isszuk a fröccsünket? Itt megtalálja!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek