A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A német borászok kimaxolják az éghajlatváltozást

Az átlagos hőmérséklet emelkedésének, a csapadék mennyiségének vagy a széljárás megváltozásának nyertesei is vannak. Például a német borászok.

Idén a szüret a szokásosnál hamarabb kezdődött Németországban, ilyen korán még soha nem kezdték el betakarítani a termést. Az idei volt a második legmelegebb nyár, mióta feljegyzik az időjárási adatokat- írja a Portfólió.  De nem csak az változott a szőlőtermesztésben, hogy korábbra tolódott a szüret, a hosszú és meleg nyár miatt a szőlő cukortartalma is magasabb, a szárazság pedig távol tartotta a kártevők egy részét is, ráadásul az idei termés az elmúlt évtizedben az egyik legnagyobb volumenű lehet, a Német Statisztikai Hivatal 9,75 millió hektolitert jelez előre, ami 30 százalékkal több, mint tavaly.

A szokatlanul meleg időjárás azonban hátrányokkal is jár, ugyanis egyes német borok karakterisztikája is megváltozhat, az idei rizling alkoholtartalma a szőlő magas cukortartalma miatt a szokásos 11 százalék helyett 13 százalék körül lehet, a német fehér borok egyre inkább mediterrán jellegűek lehetnek. Egy német borász szerint a mostaninál 300 kilométerrel északabbra lehetne olyan borokat készíteni, mint amilyeneket 40-50 éve készítettek.

Az éghajlatváltozás azonban nem csak pozitív hatásokkal jár, az időjárás összességében egyre kevésbé kiszámítható, és egyre szélsőségesebb lesz, emiatt a német borászok is arra kényszerülnek,hogy egyre többféle fajtát telepítsenek.

(VIA HVG)