A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Juhász Testvérek Pincészete

Több mint húsz éve jött létre az Egri borvidék egyik legmeghatározóbb borászata, a Juhász Testvérek Pincészete. Igazi sikertörténet az övék, hiszen egy kis pincészetből két évtized alatt egy nem csak a borvidéken, de a hazai boréletben is magasan jegyzett borászat jött létre.

Az Egri borvidék a 6040 hektár területű szőlőültetvényeivel, Magyarország északkeleti részén, a Bükk hegység nyugati lejtőin található. Az eredetvédelem szempontjából 2 körzetre válik szét: Egri és Debrői körzetre, mely magába foglalja Eger városát és még 19 kisebb települést. Ez a szülőföldje a kiváló, magas minőségű nemes boroknak, melyeknek a vörösesbarna agyag és vulkanikus kőzetű talaj rendkívül gazdag illatot, összetevőket kölcsönöz. A város és környéke híres történelmi borvidék, a helybéli lakosok 1000 évvel ezelőtt fogtak bele szőlőt termeszteni, kiváló borokat készíteni. A rendszerváltást követően az Egri borvidék rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül, a régi és új szőlőfajták legjobb dűlőkbe való újratelepítésen át a borvidék területe is jelentősen növekedett.

„A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással garantáljuk boraink állandó jó minőségét” – szól a borászat filozófiája. „Munkánkat igazolja a hazai versenyeken elért aranyérmek és díjak. Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése, igényes piaci szegmensekben.„

A Juhász Testvérek Pincészetének 60 hektáros birtoka az Egri borvidéken szívében található. A legfontosabb dűlőik Eger, Egerszalók, Demjén, Andornaktálya és Maklár határaiban helyezkednek el. A telepített fajtáik között megtalálható a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a pinot noir, a portugieser, a zweigelt, a blauburger és a merlot: ezek kitűnő alapot képeznek az Egri Bikavér készítéséhez is. 

Fehérborokat muscat ottonel, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris és leányka fajtákból állítanak elő. Az ültetvények között egyaránt találni régi és új telepítéseket. Az új telepítéseknél a legkorszerűbb művelésmódokat alkalmazzák, ezekben a dűlőkben a termesztés az agrár környezetgazdálkodási program keretein belül történik. két legfontosabb dűlőjük a mára már sokaknak méltán ismerősen csengő Paptag és Gesztenyés. Ez a két dűlő adja minden évben a pincészet csúcs vörösborait.

A 2017-es Juhász-rozé határozott epres, szamócás illatokkal, meg egy nagy adag tutti-fruttival nyit: meglehetősen piacos, nem kell sokáig hízelegnie ahhoz, hogy felkeltse az ember figyelmét. Ress a korty, a savak vibrálnak, de szépen tartja magát a gyümölcsösség is. Fröccsben is egészen kiváló!

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek rozé