A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Eszterbauer Kékfrankos Tanyamacska 2015

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

"Valamikor Tanyamacskának hívták azokat az idős szekszárdi parasztembereket, akik idejük legnagyobb részét - ha kellett, ha nem - a présházban múlatták el. Így hívták az 1930-as években készült fotón szereplő felmenőnket is, aki a pince tulajdonosának Eszterbauer Jánosnak és a pince borászának, Pálinkás Lacinak közös dédapja volt" - olvasható a Tanyamacska címkéjén.

Feszes, fiatal kékfrankos, tele meggyel, kicsi borssal, lobogó savakkal, örömbor: jól esik inni, és nem leszel fáradt egy pohártól. De kettőtől sem! A 2015-ös kékfrankos az előző évjáratokhoz hasonlóan megbízhatóan hozza az elvárásokat. Illatban ömlik belőle a gyümölcs, a meggy, nekünk kicsit még egy kis kadarkás hangulat is beköszön, köszönhetően a fűszereknek. Kortyban szintén megjelenik ez, s a gyümölcsök mellé test, teltség, de nem leterhelten, sokkal inkább a történetet teszi kerekké.

"Szekszárdon a kékfrankos kötelező műfaj, nem csak a borvidékünk, hanem az egész magyar vörösbortermelés legfontosabb záloga, egyetlen kitörési lehetőség a világfajták mércéje szerint felállított versenyben" - vallja Eszterbauer János.

Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek tizedik generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a szekszárdi kadarka.

Szőlőterületeik a történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben, Tót-völgyben, Cinkában, Porkoláb-völgyben és a Palánki hegyen fekszenek. Az ősök tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi „paraszt-polgári” világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcimkéiken.

A pincészet alapborai is igen megbízható minőséget képviselnek, a Pinceátlag az egyik legjobb magyar alapcuvée, és akkor nem is szóltunk a kiváló, egyre több díjat elnyerő válogatásokról, a Tüke Bikavérről, a Tivald Cabernet Sauvignonról vagy Mesterünk bordeaux-i házasításról.

Tartalomhoz tartozó címkék: borászat cikkek szekszárd