A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Forralt bor készítése

Forralt bor készítéseBeköszöntött a december, itt a tél, beléptünk az adventi időszakba, elkezdődtek a karácsonyi vásárok! A levegőben fahéj és mézeskalács illata száll, s ez az évnek az az időszaka, amikor dacolva a hideggel forralt bort kell inni barátainkkal, családtagjainkkal és szeretteinkkel. A Pannon Borbolt most azt is elárulja, hogyan készítheted el otthon a legfinomabb forralt borokat!
 

A forralt borok eredete

Bizony nem is gondolnánk, de a forralt bor nem újkeletű találmány! Amióta bort készít az emberiség, azóta készít belőle forralt bort is. A közhiedelemmel ellentétben régen nemcsak a téli időszakban fogyasztották. A bortermő vidékeken, sőt a kereskedelemnek köszönhetően szőlőt nélkülözni kényszerülő országokban is készítettek a borból gyógyhatású főzetet az egészség megőrzése érdekében.
 
A borhoz fűszereket, gyógynövényeket adtak, mézzel édesítették és hevítették: sok helyen ráolvasást is alkalmaztak, hogy varázsigékkel erősítsék meg a gyógyerővel felruházott forralt bort. Az illatozó, egzotikus gyógyitalt aztán belsőleg, és bizony nagyon gyakran külsőleg is alkalmazták a betegeken, vagy a betegségek megelőzése érdekében.
Forralt bor készítése 2
 
Van azért egy praktikusabb és földhöz ragadtabb magyarázata is a forralt bor megszületésének. A bor a megfelelő kezelés és tárolás hiánya miatt a régi időkben sokszor megsavanyodott, ecetesedett, de kiönteni nem lehetett. Ezért hígítással, forralással, erős fűszerek és édesítőszerek hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették.

Mi a jó forralt bor titka?

Szerencsére ma már nem vagyunk rászorulva, hogy ilyen módon próbáljuk meg felhasználni a rossz bort. Főleg, hogy rossz borból csak rossz forralt bor készíthető. A Pannon Borbolt évtizedek alatt bevált és kipróbált trükkjeit, a forralt bor készítés arany alapszabályait osztjuk most meg veletek! 

1. Az alapanyag

Mindegy is a szín, egy fontos dolog van! Kizárólag jó borból készítsünk forralt bor, máskülönben az eredmény sosem lesz finom. De legyünk mértékletesek, túl jó bort se válasszunk. Nem szabad túlzásokba esni, s fazékba borítani a champion-díjas, évekig fahordóban érlelt cabernet franc-t. Keressünk inkább egy tiszta, jóívású, egészséges bort ésszerű áron. 

2. Az arányok

Próbáltál már csak borból forralt bort készíteni? Elég ijesztő a végeredmény! Képzeld csak el, hogy megbontasz egy palack portugiesert, kitöltesz két decilitert egy pohárba, és lendületesen megiszod? Ugye? Bizony, a jó forralt bort vízzel kell hígítani, ízléstől függetlenül egyharmad rész víz, vagy fele-fele arányban, ez már teljes mértékben rajtunk múlik. Ne feledjük el, hogy szó szerint nem szükséges „felforralni” a bort, különben az alkohol mind elpárologna belőle.
 
Forralt bor készítése 3

3. A mértékletesség

Az alapanyagnak szánt bor kiválasztásához hasonlóan a mértékletesség is a siker egyik fontos tényezője. Kövessünk egy jól bevált receptet, lehetőleg kevés különféle fűszerrel. Válasszunk egy hangsúlyos fűszert, egy ízvilágot, és ne próbáljunk markáns, erőteljes, egyenként is rendkívül karakteres ízeket összeerőltetni. A jelszavunk legyen a harmónia! Olvassunk utána, hogy egy-egy fő fűszer mellé milyen ízek társulnak, és ne feledjük el azt sem, hogy forralt bort készítünk, nem kell elnyomnunk a bor ízét!