Kárpát-medence borkóstoló október 27-én
14 történelmi régió, 50 kiállító, több mint 150 tétel és mesterkurzusok október 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, avagy BORmedence a magyar–magyar borbarátság jegyében.
A Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért 2017 decemberében sorakoztak fel első alkalommal a térség határon innen s túli borászai, hogy közösen mutassák meg magukat. A mostani sétálókóstolón is, ahol a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik, fele-fele arányban lesznek az anyaországi és külhoni termelők. Az esemény díszvendégei a Bereg-vidéki (Kárpátalja) és a Badacsony, Szent György-hegyi (Balaton-felvidék) pincészetek.
A BORmedence külön kóstolósorral tiszteleg a száz éve született híres egri bornemesítő, Csizmazia Darab József (1918–2013) emlékének, olyan általa keresztezett interspecifikus szőlőfajták boraival, mint a turán, néró, bianca, medina. A mesterkurzusok fókuszában a hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek. A Kéknyelűt és társait, a vulkanikus Badacsonyt John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier mutatja be, a Fekete Leányka erdélyi, anyaországi és regáti (romániai) tételeit pedig Szakács-Orha Imre, erdélyi Master of Wine-jelölt.
Az idén először elkészül a Kárpát-medence bora a történelmi bortermő vidékeket képviselő. kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával. A 2018-as közösségi bor olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban. A borászok és szakmai meghívottak október 28-án vakon lekóstolják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. Az összetartozást jelképező bor palackozását 2019. június 4-re tervezik, és hivatalosan a BORmedence jövő őszi rendezvényén debütál.
(VIA HVG)