A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Bioborok a pincéből

Mi az, hogy bio, mi az hogy organikus, és milyen a biodinamikus bor? Egyáltalán, mitől lesz bio a bor? Mindenekelőtt csakis akkor, ha a szőlő is bio, amiből készítik. Ennek pedig nagyon is jól körülhatárolt, szigorú követelményei vannak. A bor nem lesz finomabb attól, hogy bio, de nem is üres marketingről van szó: a környezetünket és az egészségünket is óvjuk a fogyasztásával.

A bio szőlő termesztése újfajta szemléletet, s komplex termesztési, gazdasági rendszert követel meg a borászatoktól. Az ökológiai gazdálkodás a fenntarthatóságot, a környezet kímélését és az emberi egészséget is szem előtt tartja egyidőben. A mezőgazdasági és kezelési folyamatokban a természetes anyagokat részesíti előnyben, vegyszermentesen működik.

Erre pedig már csak azért is szükség van, mert a modern mezőgazdasági kultúrák közül a szőlőtermesztés az egyik legnagyobb vegyszerigényű, amivel jelentősen terheli a környezetet. A bio jelentése ugyanaz, mint az organikusnak, míg a biodinamikus gondolkodás hasonló, kissé komplexebb szemlélet.

Hogyan lesz bio a szőlő?

A szőlő ökológiai termesztését (ahogy más biogyümölcsökét vagy bionövényekét is) az Európai Unióban egységes jogszabályrendszer írja le, ennek betartását, a minősítés odaítélését minden országban, s így Magyarországon is független szervezet végzi. 

A termelőnek, aki biogazdálkodásra adja a fejét, sok mindennek kell megfelelnie: az előírások részletesen foglalkoznak vele, hogy milyen anyagok és készítmények nem használhatóak növényvédelemre vagy tápanyagpótlásra, vagy a feldolgozás folyamatában. Nem használható kémiai, szintetikus úton előállított növényvédő, nem lehet műtrágyázni, tilos a növekedés szabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok alkalmazása.

Viszont tiszteletben kell tartani adott borvidék jellegzetességeit, törekedni az ökológiai egyensúlyra. A környezetvédelmi és egészségi szempontok elválaszthatatlanok a szőlőtermesztéstől. Az ökológiai termesztés során fennmarad a talaj termékenysége, védi a vizet, a levegőt és a talajt, hozzájárul a környezet megőrzéséhez, kíméletesen használja a megújuló erőforrásokat.  Ez a jövő nemzedékeire való gondolkodásról is szól. 

S mitől bio a bor?

Hosszú távon az organikus gazdálkodás a borászat érdeke is lehet, hiszen a pincészet nem, vagy kevésbé fog függni a különböző kémiai anyagoktól. A bio védjegy használatáig hosszú út vezet, miután a gazda bejelentkezett az ellenőrző szervezethez, s vállalja az előírások betartását és a rendszeres ellenőrzést, onnan még minimum három év, tehát a negyedik szüret, míg a szőlőt ökológiai terméknek lehet nevezni. 

A borkészítés gyakorlatában ez azt is jelentheti, hogy nem használnak színtenyésztett borélesztőt az erjedéshez, a bor teljes kéntartalom nem éri el 100 mg/litert, nincsenek vegyi segédanyagok, derítők és stabilizátorok a folyamatban, a palackzárás pedig csak klórmentes természetes dugóval végzik. Sok helyen az üvegek és a hordók tisztán tartására nem használnak tisztító vegyszereket, hanem sokkal kímélőbb készítményeket csupán.

A magyar biobor

A bioborászok szerint hazánk ökológiai adottságai kifejezetten kedveznek a környezetkímélő szőlőtermesztésnek, amihez a Kárpát-medence klímája nagyban hozzájárul. Ennek ellenére Magyarországon még csak egy százalékos a biotermelésbe bevont terület nagysága. Igaz, világviszonylatban is csak öt százalék ez az arány. A világ 50 országában van gyakorlatban biotermesztés, s az összes ilyen ország négyötöde az EU-ban található. 

Többek között két régiós bioborászat is van a Pannon Borbolt kínálatában: a Wassmann Pince a Villányi, a Hárs Pincészet a Pécsi borvidéken működik!

Bár a köznyelv hajlamos ezt összekeverni, a biobor nem minőségbeli jelző, hanem sokkal inkább a természethez való elköteleződés, felelősségteljes gondolkodás. Több kutatás is bizonyítja, hogy minőségüket tekintve nincs jelentős, kimutatható különbség a bio és nem bio között - egyik javára sem. A vásárló viszont tudhatja, hogy kemikáliáktól, adalékanyagoktól mentesen, a környezetet kevésbé megterhelő módon palackozták a bort, amit egy független szervezet rendszeres vizsgálatai is biztosítanak.

Az organikus, vagy közkeletűbb nyelvén bio bortól kissé különbözik a biodinamikus, ami egy holisztikusabb gondolkodást és életfilozófiát is jelent. Rudolf Steiner osztrák filozófus, akinek nevéhez például a Waldorf módszer is fűződik, fektette le ennek alapjait. 

A biodinamikus gondolkodás szerint a szőlőtermesztés során figyelembe kell venni a Hold állását, mivel a különböző szőlőművelő anyagokat csak a megfelelő holdállásban szabad használni. A biodinamikus gazda törekszik a természetes gyógynövények, ásványi- és homeopátiás szerek használatára. Bár ennek hatékonyságát nem támasztják alá tudományos tények, annyi biztos, hogy a környezetre gyakorolt hatása összemérhetetlenül minimális a hagyományos szőlőtermesztéshez képest, s az átállt borászatok is képesek fantasztikus borokat készíteni.

Ha a szőlőtőkék tövében füvek és gyógynövények teremnek, a sorok között tyúkok kapirgálnak, jogosan élhetünk a gyanúval, hogy biodinamikus szőlőművelővel van dolgunk!

 

A BIOBOR KÍNÁLTUNKAT >>>IDE KATTINTVA<<< ÉRHETI EL.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek Pannon Bormagazin