A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Áts Családi Pincészet

Tokajban Áts Karcsi a király. De sokkal inkább két lábon járó, élő legenda. A borász, akinek neve szétválaszthatatlanul összeforrt a borvidékkel, ahol felépítette életművét. Borainak felbontása mindig egy kicsi ünnep számunkra, hiszen minden egyes palackból kisüt a borkészítés és Mád iránti rajongása.

„Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor.”

Áts Károly gyermekkorától borásznak készült. A középiskolát így a budafoki Soós István Szakközépiskolában végezte, ezután a Kertészeti Egyetem szőlész - borász szakán diplomázott. 

A Tokaj Kereskedőháznál alapozta meg szakmai hírnevét, amit a Royal Tokaji Borászat főborászaként teljesített ki. Lányával 2012-ben helyezték új alapokra a családi borászatot, 3,5 hektár mádi szőlőterületre építve. Az Áts Családi Pincészet így Mád meghatározó dűlőiben, a Szent Tamás, a Suba és Birsalmás dűlőkben gazdálkodik. Hét hektáros birtokméret, tavaly óta új, modern, méltó feldolgozó és borászati központ képezi még a birtokot, ahol furmint, hárslevelű és sárgamuskotály terem az ültetvényekben. 

2012-ben nyerte el a borász az Év Bortermelője címet is, a családi borászat mellett pedig az átalakuló, állami Grand Tokaj Pincészet főborászaként vállalt szerepet. Tavaly megkapta a magyar borszakma által odaítélt Borászok Borásza díjat.

„Olyan keveset tudok a borászatról, rengeteg tanulnivaló van még számomra. Egy emberöltő kevés, hogy felfogja az ember és megértse, miről szólnak a természet adta csodák” - mondta nemrég Áts Károly egy interjúban. 

Bár borait mindig magasan jegyezték, nemzetközi szinten is egy csapásra legendássá vált, amikor a kétezres évek közepén a Wine and Spirits magazin 100 pontosra értékelte 1999-es eszenciáját. A rangos boros kiadvány történetében addig egyetlen bor sem kapott maximum pontszámot.