A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Benedek Pince

Családi borászat a Mátrai borvidék szívében, kis birtokuk a természettel harmóniában működik. A Benedek Pince gazdái megrögzött “vidékpatrióták”, boraikban a termőhely kódolt karaktere éppúgy benne van, mint a fajtajelleg és a jó bor élménye.

“Amióta az eszemet tudom, a Mátra jelenti az origót az életemben. A vidék, ahol zúgók és patakok szelik át, strukturálják a hegyeket, erdőket és mezőket. Szőlők, melyek évszázadok óta formálják, egyfajta kultúrmisszióként alakítják a tájat, s a benne élő embert. Ez egy olyan szimbiózis, mely az egyik legrégebbi az emberiség történetében” - ad szép ízelítőt a Mátrai borvidékhez fűződő viszonyáról Benedek Péter. “Bejártam a világot, tanultam, tapasztalatot szereztem, de egy percig sem gondoltam arra, hogy ezt ne itthon, a Mátrában kamatoztassam. Ez az én hazám, ez az én otthonom!”

Sokadik generációs borászat a Benedek Pince, a jelenleg is használt pincéjüket még a dédszülők építették 1947-ben. A szülők és nagyszülők mindkét ágon foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, de a fiatalabb generációnak köszönhetően kapott új lendületet. Bár hobbinak indult, mára már egyértelműen hivatássá vált számukra a borkészítés, a kezdeti másfél hektár megművelt terület mára 15 hektárra duzzadt fel. 

A szőlőtermesztésben és a borkészítésben is törekszenek a minél természetesebb eljárások alkalmazására, megőrizve a termőhelyi adottságokat. A borászatból remek reduktív borok kerülnek ki, ismertségüket azonban dűlőszelektált sorozatukkal szilárdították meg.

Rendezés: