A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Bott Frigyes

Van néhány olyan borász, akik már életükben legendássá, míg boraik fogalommá, nevük pedig a minőség védjegyévé válnak. Ilyen Bott Frigyes is, akinek szlovákiai borászatán évtizedek óta kivételes fehérborok születnek.

“Szemünkben a bor igazi egyediség, miképp minden ember is az. Így hát azt tudják és azt merik tükrözni, amiből születtek: a termőhelyet, az istenadta szépségeket, amit az alázattal élő ember képes felismerni” - enged bepillantást filozófiájába Bott Frigyes. “Lenni, amik vagyunk, a föld által, a szőlő által és a borok által is, hiszen azok vagyunk, ahogyan cselekszünk és amit magunkhoz engedünk, sem többek sem kevesebbek.” 

Bott Frigyesék kilenc hektár szőlőterületet művelnek Dél-Szlovákiában, a muzslai hegy tetején 230 m tengerszint feletti magasságban. Ez a borvidék Párkány mellett, a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő muzslai dombok déli oldalán található. Talaja vulkanikus alapokra épülő löszös eredetű, magas mésztartalmú agyag, ásványokban gazdag, ennek köszönhetően a muzslai borok szép sav- és ásványtartalommal rendelkeznek, ezért egyediek. 

A pincészet régi vágya, hogy visszaszerezze a Garam-menti falvak egykori fényét, hogy adottságaihoz méltán működő borvidék, illetve ami ennél is több: turisztikai kistérség legyen a három folyó, a Garam, a Duna és az Ipoly találkozása.

Ültetvényeikben olaszrizling, rajnai rizling, hárslevelű, zöldveltelini, kékfrankos, királyleányka, kadarka, pinot noir, pinot blanc, sauvignon blanc, tramini és juhfark található. 

Nagy hangsúlyt fektetnek a borvidék hagyományos fajtáira, mint a furmint, hárslevelű, olaszrizling, juhfark, kékfrankos és a kadarka. Világfajták közül a rajnai rizlingen és a pinot noir-on van a hangsúly.

Törekszenek a termőhely egyediségének megőrzésére, ezért a szőlőt biodinamikus szemlélettel művelik, boraikat pedig hagyományos módon fahordókban, spontán erjesztik és akár több hónapig is a finom seprőn érlelik. Boraik nagy részét szűretlenül, minimális kén hozzáadásával palackozzák.

A természethű, natúr boraik nem mást képviselnek, mint sok-sok letisztult apró mozzanat összességét - szőlőben és pincében egyaránt.

 
Rendezés: