Brigád Pince
Hiába apró a Móri borvidék magyarországi mércével, az egy hektárra eső csodálatos borászatok száma egészen biztosan kiemelkedő! A fiatal, kivételes pincészetek sorát gazdagítja a tíz éves Brigád Mór, aminek a történeténél már csak azok a remek borai az izgalmasabbak, amikkel évjáratról-évjáratra megörvendeztetik a rajongóikat.
Hobbi borászat? Örömborászat? A Brigád története 2013-ban kezdődött, néhány lelkes fiatal ebben az évben készítette el az első saját borát Móron. Mi mást, mint ezerjót? A hobbiból aztán egyre komolyabb hivatás vált, és néhány év múlva a kezdeti ötös csapatból végül ketten, Tavarnay Tamás és Dankó Ákos vitte tovább a pincészetet.
“Hiszünk abban, hogy a magas minőség záloga a gazda és szőlője szimbiózisa, éppen ezért kelünk olykor a szőlőben és fekszünk a présházban. Boraink elkészítésekor törekszünk a termőhely sajátosságainak hangsúlyozására és az egyediségre” - így a borászat hitvallása.
Az évek alatt kedvük szerint haladtak, apránként fejlődtek, egyre több területet kezdtek el művelni. Szőlőt telepítettek a számukra legkedvesebb dűlőkben, újabb- és újabb fajtákkal ismerkedtek meg, folyamatosan kísérletezgettek a szőlőben és a pincében egyaránt. Jelenleg négy hektár területen gazdálkodnak, ezek nagyobb része saját telepítés, ahol minden munkafolyamatot saját kezűleg látnak el.
Az ültetvényen a borvidéken kötelező ezerjó mellett chardonnay, generosa, kékfrankos, királyleányka, rajnai rizling és zöldveltelini terem. Bár különösebb kötődésük nem volt a borvidékhez, hamar megtalálták a helyüket. Főleg, hogy a móri Vénhegy és Kecskehegy idős tőkéiről szüretelt ezerjó házasítás, a “VénKecske” boruk azonnal rájuk irányította a figyelmet.
Dankó Ákos egy MórMostnak adott interjúban így fogalmazott arról, hogy miért érkeztek a borvidékre: “nagyon hívogató volt az itteni borászok kedvessége és segítőkészsége, a táj szépsége, illetve hogy az általam preferált szőlőfajták nagyszerűen érzik magukat ezen a vidéken. Másrészt ebben az időben a Móri borvidék talán még nem volt annyira felkapott, így olyan kiváló adottságú dűlőkben tudtunk termőföldeket vásárolni és szőlőt telepíteni, ahol az máshol elképzelhetetlen lett volna.”