A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Csányi Pincészet

A Csányi Pincészet elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A császári és királyi udvari szállító neve a filoxéra vész idején vált Európa-szerte ismertté – az általa kikísérletezett, filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén. 

Munkásságát fiai, Andor, illetve Sándor folytatták. Hála az ő innovatív erőfeszítéseiknek, megvalósult a borosgazdák álma: a súlyos vészt sikerült leküzdeni. A Chateau Teleki Borászat később jelentős érdemeket szerzett a szőlőtermesztés, a borkészítés, és a szőlőoltványok előállítása mellett, a szőlész-borász szakember képzésben is.

Van kivételes mikroklímánk. Bordeaux-éval vetekszik. Van gazdagon termő földünk. A természet bőkezű ajándéka. Van büszke hagyományunk. Teleki Zsigmondtól örököltük, kinek keze nyomán újra éledtek Európa szőlőskertjei. Van XXI. századi technológiánk. Hiszünk a merész innováció erejében. Mindenünk megvan, ami a nagyszerű borok megalkotásához kell. És van még valamink: az elhivatottság, melynek végső célja, hogy borainkat a világ legjobbjai között említsék majd. Van elhivatottságunk, amelynek végső célja, hogy olyan borokat készítsünk,  melyek új élményekre, egy jó beszélgetésre, az élet élvezetére inspirálnak.  Ezért minden pohár borba egy gondolatot, egy mosolyt rejtettünk – így a pincészet ars poetica-ja.

Évszázadok óta termelnek itt jóféle vörös borokat. A világhírű pincészet államosításával létrejött szocialista borgazdaság túlméretezett üzemi együttese diffúz telepítésével a mennyiségi bortermelés jegyében jött létre: az országút egyik felén a szőlőfeldolgozó, másik oldalán a borászati üzem helyezkedett el, a hegy túloldalán a palackozó és a raktár működött. A hegy két oldalán települt üzemi épületeket a hegy alatt húzódó hatalmas, régi pincerendszer kötötte össze.

Az üzem magánosítása után az új tulajdonosok a minőségi bortermelés elkötelezettjeiként a teljes struktúra átrendezése mellett döntöttek. Megszüntették a régi üzemi együttes területi széttagoltságát és az országút és a Villányi hegység keleti nyúlványa közé ékelődő - a régi pincerendszerhez szervesen kötődő - elnyúló területen lineáris telepítési rendben jött létre az új, csúcstechnológiára épülő pincészetet.

A Csányi Pincészet ültetvényei a Villányi-borvidék legjobb dűlőin találhatók, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, illetve a Hársos. Teljes területük meghaladja a 380 hektárt, melynek csaknem felét a cabernet fajták adják, a többin osztozik a merlot, a kékfrankos, a portugieser és a pinot noir, meg az egyéb fajták.