A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Csernyik Pince

A Csernyik Pince héthektáros szőlőterülettel rendelkező családi pincészet a mátrai borvidékről. Fontosnak tartják a folyamatos kísérletezést, mellyel tapasztalatot szerezhetnek, annak érdekében, hogy igazán egyedi borokat készíthessenek. A természetesség útját járják, annak érdekében, hogy boraik a lehető leghűbben tükrözzék a termőhely adottságait.

A Csernyik Pincében sűrűsödik a Mátrai borvidék kvintesszenciája! És persze a borászatban is nagyon törekszenek arra, hogy a boraik a lehető legteljesebben tükrözzék a termőhely adottságait. Boraikat kóstolva nem lehet kétségünk afelől, hogy a borvidék jövőjének záloga bennük rejlik.

A Csernyik Pince családi öröksége az 1930-as évekbe nyúlik vissza, de első boraikkal bő tíz éve jelentek meg a piacon. Hat dűlő hét hektáráról szüretelnek tíz szőlőfajtát, amiből átlagosan évente 10.000 bort palackoznak. "A természetesség útját járjuk, annak érdekében, hogy boraink a lehető leghűbben tükrözzék a termőhely adottságait" - szól a borászat hitvallása. 

Fontosnak tartják a folyamatos kísérletezést, amivel sok tapasztalatot szerezhetnek annak érdekében, hogy egyedi borokat készíthessenek. Nyitottság jellemzi őket: erjesztenek és érlelnek borokat fahordóban és tartályban. Kísérleteznek fajélesztőkkel, amik segítségével friss, üde, gyümölcsös borokat készítenek, de vannak boraik mindenféle technológiai beavatkozás nélkül, amik teljesen hagyományos módon, spontán erjedéssel, derítés és szűrés nélkül készültek. A borok érlelése során válogatják, osztályozzák a tételeket, fajtánkét kiválasztják a legszebb hordókat, amiket külön tételként töltenek le.

Csernyik Istvánnak nem hiába az élete, öröme és hobbija a szakmája. Ötödik generációs borászként gyermekkora óta sok időt tölt a szőlőben és a pincében. 14 éves korában kezdett el borásznak tanulni Budafokon, később a Szent István Egyetem kertész szakán diplomázott. Külföldi tapasztalatokat Németországban alapozta meg. Többször választották a Mátrai borvidék legerdeményesebb őstermelőjének. A Csernyik Pince életében az egész család részt vesz, István szülei és felesége, Enikő segítségével látja el a mindennapi teendőket.

A szőlőművelés során az a fő céljuk, hogy jó kondícióban lévő, kis terhelésű tőkéket alakítsanak ki, legfeljebb tíz hajtással, többszöri hajtás- és fürtválogatás után tőkénként egy-két kilogramm termést meghagyva. Felszívódó gombaölő szereket csak nagy lisztharmat veszély esetén alkalmaznak, mert minél több tapasztalatot gyűjtve a későbbiekben szeretnének bio gazdálkodást folytatni.