A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Ezek a borok voltak a legnépszerűbbek a Pannon Borboltban karantén idején

Összegyűjtöttük, hogy az elmúlt egy évben milyen borok fogytak a legjobban. A TOP12 karantén bor a Pannnon Borboltban!

A lista összeállításához egyszerű módszert alkalmaztunk: ahogy minden évben, úgy idén is megszámoltuk, hogy melyik borok voltak a legnépszerűbbek. A statisztikák szerint a rendelések 45 százaléka vörösbor, 40 százaléka fehér volt, míg a fennmaradó 15 százalékot pezsgők, pálinkák, rozék és siller borok tették ki. Érdekesség, hogy bár a verseny nagyon szoros volt, a TOP 100-ban az évjáratokat leszámítva nem volt nagy eltérés: kivéve az első tucatnyi bort. Következzen tehát a TOP12 bor az elmúlt egy évből. 

Fehér

Már az előző évi listán is favorit volt, most a fehérborok közül az első helyet a Paulus Sauvignon Blanc 2019 foglalja el toronymagasan. Az évjárat ugyan kifutott, de a 2020-as már rendelhető.

A Paulus Molnár Borház a Móri borvidék legnagyobb borászata: 130 hektáros szőlőterülete varázslatosan szép, festői környezetben, a Vértes-hegység lábánál található. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, a pincészetben a legmodernebb technológiákat használva, de az ősi mesterség gyökereire, hagyományaira támaszkodva készítik boraikat.

Az új évjáratot nemrég kóstoltuk, ezt írtuk róla:

Illatában intenzív trópusi gyümölcsök bodzával és zöldalmával fűszerezve. Ásványos, frissítően gyümölcsös zamat. Elegánsan könnyed, élénk savakkal. 89 pont

Vörös

A vörösborok között magabiztosan nyert a Schieber Pincészet Solutio Cabernet Sauvignon 2017, ebben a 4+2 csomagajánlatok is sokat segítettek.

Szekszárdon, a Kadarka utca 100. szám alatt szinte magától értetődő, hogy borászatnak kell működnie. Pedig az egykori pincesoron ma már csak a Schieber Pincészet épületegyüttese utal arra, hogy száz évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói. A helyi védettséget élvező, az 1800-as években klasszicista stílusban épült présház lakóház fogadja a látogatókat, aminek mélyén régi, háromágú pince tekereg. 

A borral kapcsolatban az alábbi sorokat jegyeztük le:

Mély színű, érett, strukturált illat. Tiszta illatok és ízek zavaró tényezők nélkül. A hordós jegyek vannak előtérben, édes fűszerek, feketebors. Férfias, erőteljes bor. Az egyik legjobb cabernet sauvignon amit Szekszárdól kóstoltunk. 92 pont

Nemzetközi mezőny

Külföldi boroknál az összesítésben a montenegrói Vranac Pro Corde 2016 végzett az élen. Főleg akkor hajrázott nagyot, amikor az angol Decanterben 95 pontot kapott. Mielőtt lecsaptak volna rá a borkereskedők, még lefoglaltunk egy nagyobb tételt a borból, így rendelhető itthon is.

A Plantaze Montenegró legnagyobb pincészete: a borászat egy 2310 hektáros egybefüggő szőlőterület közepén működik a balkáni ország hegyeinek ölelésében. Hiába az ipari méret, a hagyományok és a minőség tisztelete kézzelfogható, a montenegrói bor pedig egyet jelent a Plantaze-vel. 

Sötétvörös, kiemelkedő minőségű, testes és jellegzetes zamatú vörösbor. Ízében hangsúlyozott a tannin, aromavilágában elsősorban az erdei bogyós gyümölcsöket fedezhetjük fel. Mind illatában, mind ízében érett meggy jelleg. Vibráló, élénk savak, intenzív, lendületes, igazi mediterrán bor. Remek ár-érték arányú bor, érlelési potenciállal. 91 pont

A lista így alakul tovább: 

  • Tűzkő 7Frankos Válogatás 2013
  • Vylyan Montenuovo 2016
  • Szemes Rozé 2020
  • Ipacs Szabó Inni jó 2018
  • Lelovits Siller 2019 (2020-as az elérhető évjárat)
  • Laposa Brut Méthode Charmat Pezsgő
  • Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Cabernet Sauvignon 2017
  • Prantner Irsai Olivér 2020
  • Jeruzalem Ormoz Sauvignon Blanc 2019 (2020-as az elérhető évjárat)