A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Gál Tibor

A Gál Tibor Pincészet az elmúlt évtizedekben egyet jelentett az egri borkészítéssel. Nem véletlenül: a hagyományokat tisztelő, megőrző, ugyanakkor mindig megújuló, fejlődésben élenjáró borászatot ma a legendás, névadó alapító gyermekei viszik tovább. 

A név kötelez. A 2005-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt egri borász, idősebb Gál Tibor nagy felelősséggel járó örökséget hagyott családjára. Legendás személye, ikonikus alakja elválaszthatatlanul összeforrt borászatával. Családja féltő gondoskodással vette át a családi pincészet munkálatait, és mára már egyértelművé vált, hogy az örökség tiszteletben tartásával is képesek voltak a megújolásra.

A pincészet 2018-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ekkor ifjabb Gál Tibor már több, mint egy évtizede irányította magabiztosan a pincészetet. Boraik az egri vulkanikus talaj adottságokat hivatottak visszatükrözni, melyeket organikus törekvéssel készítenek. 37 hektáron gazdálkodnak Eger öt kiemelt dűlőjében, a Síkhegy, Pajados, Áfrika, Tornyos dűlőkben és a Nagy-Eged hegyen.

„Örökség volt a borászat, amibe hirtelen csöppentem bele. Eleinte csak a kötelességet láttam benne, majd az idő haladásával, apránként értettem meg, hogy ez az út az enyém. Ez pontosan az az élet, amit élni szeretnék. Alkotni akarok!” - jelzi ifjabb Gál Tibor, hogy küldetéstudatnak nincsen hiányában. “Mára a szőlészetet én vezetem, a pincében a borkészítés összes fázisát irányítom. Ez a lételemem. A hagyomány, a múlt és édesapám nagyon fontos számomra. Nem csak a borokról van szó. Folyamatosan újítok és tervezek a pincészettel, a borokkal és az egri borvidékkel kapcsolatban is.”

A Gál Tibor borok azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait, köztük a bort élvezni és értékelni kell. Szenvedélyük, hogy olyan borok szülessenek a kezeik alatt, melyek minden egyes kortya egyedi, harmonikus és izgalmas. Törekszenek arra, hogy boraik innovatívak legyenek, de hagyományokat követve készüljenek, minimalizálják a környezetre gyakorolt káros hatásokat. 

Az ültetvényeik talajváltozatossága hihetetlen sokszínűséget mutat. Szinte minden szőlőterületük különböző talajjal rendelkezik, melyek tulajdonságai jól felismerhetőek a borokban. Egerben egyaránt képesek igazán szép, nagy testű fehér és elegáns vörösborok készítésére. A saját szőlőből készített Gál Tibor borok története a Síkhegy és a Pajados dűlőkben kezdődött: kékfrankos, kadarka, viognier, pinot noir és syrah. Azóta is leginkább ezeken a területeken bővültek, de már hozzájutottak 50 évnél is idősebb ültetvényekhez.

„Az egri borvidék erőssége a változatosság. Nem csak a szőlőfajták, termőterületek változatossága, ami alkalmas arra, hogy kiváló cuvée borokat készítsünk, hanem a táj, a város, a falvak és fürdők sokszínűsége, mely lehetőséget teremt arra, hogy változatost élményt nyújtson” - magyarázza Gál Tibor.

A terroir, a fajta és a borvidék sajátosságait együttesen fejezik ki a természettel összhangban. Boraik intenzív ízükről, eleganciájukról, különleges textúrájukról ismertek.

Rendezés: