A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Gervai János

Gervai János Michelin-csillagos éttermek sommelier-jeként lehet ismerős a gasztronómia iránt érdeklődők számára. A borfogyasztók azonban más módon is találkozhattak már vele, pontosabban a boraival: 2012 óta építi saját családi borászatát az Etyek-Budai borvidéken. Igazi családi pincészet megteremtésén munkálkodik feleségével, ahonnan olyan egyedi borok kerülnek ki, amelyek jól megmutatják a borvidék értékeit, terroir-ját.

“Az évek során megtanultam, hogy alázat és türelem nélkül nincs eredmény” - enged bepillantást borkészítési filozófiájába Gervai. A sommelier 2020 nyarán döntötte el, hogy főállású borász lesz. “Munkám során törekszem arra, hogy a bio művelési módot szem előtt tartva gondozzam a szőlőimet és boraimat. A minőségből azonban nem engedek.”

Első generációs borászként vágott bele a birtok építésébe. A szőlőültetvények az Etyeki Öreghegy és Szt. Orbán dűlőkben, a pince és feldolgozó Budajenőn, szülőfalujában találhatóak. Mint elárulja, meggyőződése, hogy lehet egyszerre tartalmas és mégis könnyeden elegáns borokat is készíteni ezen a területen. 

Feleségével, Dórával közös céluk egy igazi családi borászat megteremtése, ahol egyedi borokkal kedveskedhetnek vendégeiknek, megmutatva a borvidék értékeit, saját arculatát. Ennek megfelelően a család apraja-nagyja kiveszi a részét a szőlő és a pince körüli tennivalókból.

A borászatnak komoly szakmai tapasztalattal indult neki. Meghatározó volt számára, hogy 2013 és 2018 között az Onyxban, majd a Standban minden nap megtapasztalhatta, hogy bármennyire is összetett a munka, a vendéget elsősorban egy jóleső bor érdekli, ez motiválja arra, hogy legközelebb is az ajánlott palackot válassza.

Saját jellemzése szerint az alapvetően meszes, krétás ízvilág és elegancia jellemzi borait, ez lett a védjegye. Ma már komolyabb beltartalmú palackok is kikerülnek a keze alól. A sauvignon blanc mellett zöldveltelinit, szürkebarátot, pinot noirt és chardonnay-t dolgoznak fel a borászatban.