A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Haraszthy Pincészet

A Haraszthy Pincészet az Etyek–Budai borvidék egyik meghatározó borászata. Nemcsak a borkínálat volumenét tekintve, hanem a szortiment változatosságát és minőségét is. A kiváló fehérborok mellett a nagyszerű vörösborok is születnek a Haraszthy mottó szellemében: A tradíció új ízei.

Az 1996-ban alapított pincészet névadója Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki munkásságával példát állított a jelen generációja előtt azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva dolgoztak a Haraszthy Pincészetnél.

Boraik legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: irsai olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir. Küvé készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használnak. “Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal” - magyarázzák a pincészet mottóját.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgoznak, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraik. Évente háromszázezer palackot készítenek, ezek három különböző borcsaládban kerülnek piacra.

Az alap, Haraszthy borcsalád tagjai minden esetben reduktív módon készülnek. Könnyed, de jól strukturált borok. Közös jellemzőjük a primer aromagazdagság és lendületesség. A Virtuoso borcsalád tagjai tölgyfa hordós érlelést kapnak. Testesebb, komplexebb borok. Jellemzően másfél-két éves korukban kerülnek a fogyasztók elé. A Fantástico borcsalád borai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagból. Általában három éves korukra válnak fogyasztásra éretté.

A 2016-os év nagy kihívás volt a borászat számára, mert az Etyek–Budai borvidékhez tartozó Válon több, mint 100 hektárnyi területet vásároltak meg, aminek köszönhetően a régió második legnagyobb földbirtokkal rendelkező borászatává váltak.


Haraszthy Ágoston (1812-1869) izgalmas, cselekményekben bővelkedő élete nem véletlenül névadója borászatnak. Az Újvidékhez közeli Futakon született, Eleinte jogi pályára készült, azonban hamarosan kivándorolt az Egyesült Államokba az itthoni bizonytalan politikai helyzet miatt. Először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát, más források szerint Széptájat (ma Sauk City néven ismert).

1857-ben látogatást tett a Sonoma-völgyben, ahol egyből felismervén a vidék kiváló adottságait, újabb földterületeket vásárolt. Itt 226 hektáron létesített szőlőültetvényeket, borászatát Buena Vistának keresztelte. Ez a borászat a mai napig aktív. Haraszthy hitte, hogy ezen a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban és több mint 300 szőlőfajtával tért vissza. Ezekben az években elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zinfandel szőlő és bor kinemesítésében.

Grófnak és ezredesnek adta ki magát (noha nem volt született arisztokrata, de nemes és rendőrtiszt igen). Európa hercegi szalonjaiban, sőt San Francisco cifra újgazdagjai közt is egyformán otthonosan mozgott. Kalandor volt, tán szélhámos, megszállott, kiállhatatlan és  zseniális is egyben. Ma már úgy tartjuk számon e hajdani bácskai magyart, mint a kaliforniai szőlőkultúra atyját (“The Father of Californian Viticulture”).

Élete utolsó szakaszában cukornád ültetvényeket vásárolt Nicaraguában és rumkészítőként tevékenykedett, míg egy napon saját birtokán föl nem falták a krokodilok.