A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hóbor Pince

Hóbor Csaba 15 éve foglalkozik szőlő és borkészítéssel a Pécsi borvidéken, azon belül a nagypeterdi, és a Szigetvár-Turbéki szőlőhegyen. A hobbiból hamar hivatás lett: a borászat területe mára elérte a 3,5 hektárt. A boraikat eddig főként a régióban ismerték, de a pozitív visszajelzések után elérkezettnek látták az időt, hogy országos piacra lépjenek. 

Hóbor Csaba célja a saját borászatán keresztül bemutatni a borvidék adottságait, és emelni a szigetvári borászok elismertségét. Hagyományaikat őrizve boraik megjelenésében próbálják a hagyományos és a modern kori technológiát ötvözni, de készítenek még ászokhordós érleléssel fehérborokat, míg vörösboraikat tölgyfahordóban érlelik.

“Fontos célnak látom, hogy a szigetvári borok, borászatok a piac középpontjába kerüljenek” - osztotta meg Hóbor Csaba távlati terveit. ”Ehhez közös összefogás kell, ezért is szervezünk több borhoz és szőlőhöz kötődő rendezvényt, ahová a helyi borászokon kívül a kisebb területekkel bíró boros gazdákat is meghívjuk. Fő szándékunk, hogy a régi és  új szőlőfajtákból készült borainkat is megismertessük környezetünkkel, elérhetővé tegyük a nagyközönség számára."

A tavaszi helyi borversenyen legjobb óbor vörösbor kategóriában a Hóbor Pince Merlot 2016 bora lett az első, míg a Szigetvár Város Bora címet 2019-ben a Hóbor Pince Cabernet Franc 2018 bora nyerte el. A 2018-as Pécsi hegyközségi borversenyen a 2018-as Merlot arany, a nagyközségek közötti borversenyen a 2018-as Cabernet Franc arany minősítést kapott.

Főbb fajtáik: chardonnay, királyleányka, jázmin, kékfrankos, merlot, és cabernet franc. Az ültetvényeik 80%-a fiatal, 8-10 éves tőkékből áll.