A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Horváth Pince

Aki egy picit is érdeklődik a borok iránt, meg úgy általában a tudatos borfogyasztók közé sorolja magát, azok jó eséllyel már találkoztak Horváth László boraival. A fiatal hőgyészi borász a családi szőlőültetvénybe nőtt bele, szinte magától értetődő volt, hogy előbb-utóbb borkészítésen kapja magát. Méghozzá nem is akármilyen Horváth borokkal!

A pincészetnek két helyen van területe, Hőgyész mellett Dúzsnál és Mucsi határában található, félszáz hektár összesen. Elsősorban szőlőt értékesítenek, így van ez, amióta 1996-ban megvásárolták az első szőlőterületeket. Korábban csak szántóföldi növényekkel foglalkoztak Laci szülei, aztán az évek múlásával jött be a képbe a szőlő, aztán a gyümölcsösök.

„A szántóföldi része nem is érdekelt annyira, ezért a pályaválasztásnál sokat vacilláltam a vendéglátás és a kertészeti között, de nem bántam meg, hogy a kertészet mellett döntöttem, ahol aztán a gyümölcs, a szőlő lett a fő csapásirány, szőlész–borász szakmérnökként végeztem” – mesél Laci az indulásról. „A szőlőt elsősorban eladásra termeljük, mint a legtöbben Tolnában, de engem érdekelt, mit lehet kihozni a szőlőnkből borként és belevágtam. Édesapám csak akkor nyugodott meg, hogy jó ez az út, amikor az első önálló cabernet franc-omat megkóstolta. Azóta ezt a részét én viszem.”

A címkevilágot Forrai Ferenc tervezte, a jellegzetes minimalista arculat jó összhangra talált a pincészet boraival, a jellegzetes minták alapján ránézésre is jól lehet azonosítani a boraikat. Mindig készül fehérbor és kékfrankos rozé, de érdemes megkóstolni a vörösborokat is, a merlot, cabernet francon és sauvignon túl a házasítást is.

A borok ugyanis rendre előkelő helyen és magas pontokkal végeznek a különböző rangos borversenyeken, tovább erősítve a tolnai borok hírnevét.