A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Illés Borház

Az Illés Borház fiatal, kis családi borászat. Csupán 6 éve kezdtek el borral foglalkozni a Tolnai borvidéken, de már az első évtől kezdve értek el szép eredményeket. A történetük 2014-ben kezdődött, amikor megvásároltak egy 35 hektáros, két meseszép völgyből álló birtokot. A két völgyet elválasztó dombtetőn lévő 5 hektáros, kiváló adottságokkal rendelkező, enyhe déli lejtésű területet 6 féle szőlőfajtával telepítették be.

Legnagyobb területen cabernet franc és sauvignon található, a fennmaradó helyen kékfrankos, syrah, alibernet és egy új fajta, a pinot regina osztozik. A pinot regina még csak 2020. januárja óta szerepel a fajtajegyzékben, és "fajtaborként legjobb tudomásunk szerint nálunk találkozhattatok vele először 2018-ban" - mondták el a borháznál, akik 2019 szeptemberétől már az újonnan elkészült feldolgozó csarnokukban készíthetik el boraikat. 

A pinot regina megismeréséért nem kell messze menni, a fajta ugyanis ezer szállal kötődik a pécsi kutatóintézethez. Ahogy az intézet ismertetőjében olvasható, a fajta a rezisztencia jegyében született meg: "a szőlő rezisztencianemesítés kisebb nagyobb sikerekkel a 19. század vége óta folyik, amely az elmúlt 20 évben új lendülettel reneszánszát éli. A szőlő rezisztencianemesítését ösztönző legfőbb indok, hogy bár az EU mezőgazdasági területének csak 2%-a szőlőültetvény, de a kijuttatott növényvédő szerek 50%-át itt használják fel. Az ECOPHYTO terv előírja, hogy 2018-ig a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét 50%-kal kell csökkenteni és 53 hatóanyag kivonását elrendelték. Ezért különösen nagy szükség van új innovatív, nemes rezisztens fajtákra a fenntartható, környezetkímélő szőlőtermelési gyakorlathoz. A rezisztens fajokat nem kell (annyit) permetezni, ezáltal sokkal költséghatékonyabb és környezetbarátabb a termesztésük. Az ilyen szőlők hatalmas piaci versenyelőnnyel rendelkeznek és nagy lehetőségek állnak előttük."