A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Jandl Borászat

A Soproni borvidék ikonikus pincészete a Jandl Borászat. Ami Pécsnek “tüke”, Sopronnak “poncichter”: több generációra visszamenőleg itt élő, szőlőművelő család. Jandlék keze alatt pedig valami csoda történik a szőlővel, boraik puszta létükkel jelentősen hozzájárulnak a borvidék elismertségéért.

1796 óta már írásos nyoma van, hogy egyik ősük, Jandl Michael Sopronban szőlővel és borral foglalkozott. Fertőrákosi poncichter családról van szó, a poncichter pedig a soproni németajkú szőlősgazdát takarja, és a német Bohnenzüchter, babtermelő szóból ered. 

Hogy miért az eredetileg csúfnévnek szánt jelző? Arra utal, hogy a soproni szőlősgazdák a szőlőtőkék között hagyományosan babot termeltek. Ma már tudjuk, hogy a bab biológiailag is fontos a szőlő számára és a biodiverzitás szempontjából nem elhanyagolható a szerepe. Régebben nem ritkán a gazdák ezzel is kiegészíthették bevételeiket, ráadásul fontos táplálékforrás volt a családnak.

“A múltba visszatekintve, a szőlőtermelő őseink tisztelete, a tradíciók ápolása kötelez bennünket” - vallják a borászatnál. “A szőlő iránti rajongás és a bor szeretete jegyében apa és fia képviseljük tipikus családi vállalkozásunkat.”

Hisznek abban, hogy a szőlő és bortermelésben csak a megalkuvás nélküli minőségre törekvés az egyedül járható út, ezért ennek szellemében tevékenykednek. Nem véletlen, hogy a szölészkedést, borászkodást nem csak munkának, hanem életformának tekintik.

A Soproni borvidék legjobb fekvésű lankáit hosszú évek tapasztalatával fedezték fel: a fertőrákosi Újhegyen, a híres Spernsteiner szomszédságában található Kohlenbergen, szintúgy a Fertő-medencében lévő Kraeftner dűlőkben a család már rendelkezik jelentős területekkel. A szinte kötelezően elkészítendő kékfrankosból három félét palackoznak, de sokan keresik cabernet franc, merlot és syrah boraikat is.