A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Joó Tamás Pincészete

Joó Tamás Pincészete egy igazi családi borászat. A borászat és a szőlőültetvény a Tenkes déli fekvésű Akasztófa dűlőjében található, szemben a siklósi várral. Magas minőségű, igazi villányi borokat készítenek, figyelembe véve azt is, hogy a borok jóivásúak és szerethetőek legyenek. Néhány éve pedig jól felismerhető, egyedi címkék kerültek a palackokra.

A sváb származású nagyszülők (Joó Lajos és Magdolna) már készítették Villányban a híres blauportugiesert az ötvenes években.  A jelenlegi pincét Siklóson  kilencvenes években vásárolták, kezdetben többnyire siklósi fehérborok készültek, amit főként helyben értékesítettek a helyi lakosok örömére. Tíz évvel később aztán a család pince falusi turizmussal kezdett foglalkozni, a megtermelt folyóborokat hidegételekkel párosítva kínálták a betérő vendégeknek, turistáknak. 2013-ban aztán új időszámítás kezdődött a pince életében. Léptékváltással egybekötve nagyobb mennyiséget palackoztak, s erősítettek a reduktív borok szortimentjén is. 

„Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk és felfigyeljenek ránk, minden területen minőséget kell közvetítenünk” – avat be minket Joó Tamás a családi filozófiába. „Kis méretű, családi pince vagyunk, de célunk, hogy folyamatosan fejlődjünk, minél több borkedvelő megismerjen bennünket. Ehhez jól összehangolt csapatra van szükség, ahol mindenki hozzátesz egy kicsit a sikerért és fejlődésért. Ezt felismerve a kezdetektől csapatban gondolkodunk.”

Tamás a családi hagyományokat folytatva első borait a Pécsi Közgazdasági Egyetem végzése közben készítette, a családi tudást később a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki szakán erősítette meg.

„Elsődleges célunk, hogy könnyen fogyasztható, üde, karakteres, de mégis egyedi stílusú borokat készítsünk fehéreket, vöröseket egyaránt. Lokálpatriótaként elsősorban a siklósi fehérborok jóhírét szeretnénk eljuttatni a fogyasztókhoz, mert hisszük, hogy nagy lehetőségek rejlenek Siklós fehér boraiban. Természetesen a borvidék adottságait kihasználva vörös borokat is készítünk, melyeknél a gyümölcsös, könnyedebb karaktereket szeretnénk előnyben részesíteni” – magyarázza a fiatal borász.

Termelésük limitált, jelenleg a 3,5 hektárról szüretelt mennyiséggel a borvidék kisebb termelői közé tartoznak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljenek a termelés során, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsenek. A szőlő feldolgozásánál és a termelési folyamatoknál fontos szempont a legújabb technológiák használata. A minőség növelése érdekében pedig 2014-től megkezdték az ültetvényeik kísérleti jellegű átalakítását, ugyanis hosszabb távú terveik között szerepel az ökológiai gazdálkodás kialakítása.