A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kvaszinger Borászat

A Kvaszinger család több generáció óta foglakozik szőlőtermesztéssel és borászattal Tokaj-hegyalján. Remek fehérboraik egy izgalmas és szerethető Tokajt mutatnak meg a borfogyasztóknak.

Elődeik az 1800-as évek elején érkeztek az országba a volt Poroszország területéről. Az első Kvaszinger, aki a Tokaji borvidékre költözött, az Olaszliszka határához tartozó Meszes majorban, Vay báró intézőjeként irányította a báró szőlőterületeinek munkálatait. Ő vásárolta meg a családi birtok gerincét képező Hatalos dűlőt, mely terület azóta is kiemelkedő minőségű borokat ad számukra.

A családi legenda egyébként így szól: “a báró egy bormámoros estén elkártyázta az összes készpénzét és futárt küldetett az intézőjének azzal az üzenettel hogy küldjön neki készpénzt az uradalmi kasszából. A futár gyorsan meg is járta az utat és a következő üzenettel érkezett vissza: “A kasszában elegendő készpénz nincs, de lenne egy szőlő terület amit a Kvaszinger Ödön intéző úr megvásárolna és azt azonnal ki is fizetné”. A báró rövid hezitálás után elfogadta az ajánlatot és 1929-ben eladta a Hatalos-dűlő 4 hektáros területét a Kvaszinger családnak.”

Ma Kvaszinger László folytatja a családi hagyományt, készíti az ízletes Tokaji borokat és irányítja a családi vállalkozást Olaszliszkán. A családi gazdaság mérete több mint 8,5 hektár, évente előállított palackszámuk több mint 40 000 palack. Fő termesztett fajta a furmint, de sárgamuskotály és hárslevelű ültetvényekkel is rendelkeznek.

Az említett Határos-dűlő dél, dél-keleti fekvésű, meredek lejtésű terület. A 3,5 hektáron furmint és sárgamuskotály található, míg a Meszes-dűlő meredek lejtésű területén 3,7 hektáron hárslevelűt is találunk a fenti fajtákon túl. 

Rendezés: