A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Mad Wines

Tokaji léptékkel mérve fiatal borászat a Mad Wine Borászat, boraik és sikereik azonban bőven rácáfolnak a korukra. A „mádi érzést”, a borvidék lényegét igyekeznek palackjaikban átnyújtani a borfogyasztóknak.

"Sehol a világon nem talál olyan helyet az ember, ahol a hagyomány és a XXI. század ennyire kéz a kézben jár. Ehhez viszont tudni kell, hogy a XXI. századot nem lehet a korábbi évszázadok módján kezelni. Ne a múltat akard megélni, hanem a jövőt!" – ad betekintést Mádhoz való elköteleződéséről a pincészetet alapító Kovács Károly.

A Mad Wine által készített borok alapanyagait integráción keresztül szerzik be helyi termelőktől. A jóminőségű gyümölcs alapja az integrációban résztvevő szőlőtermelőkkel való szoros együttműködés. A termelők tulajdonában lévő területeken folyamatos kontrollt biztosítanak, növényvédelmi termelési szaktanácsadást nyújtanak, illetve szükség esetén gépi munkával tudják biztosítani a garantált termés minőséget. 

A 2009-ben alapítást követően a folyamatos fejlesztések és kutatások hatására 2013-ban épült meg a borászati épület. Az integrációs borüzemben a felhasznált energia nagyrészét saját maguk állítják elő, ehhez járul hozzá a napelem rendszer. Saját kúttal rendelkeznek, a borászatban használt technológiai vizet a kommunális rendszerbe való visszaengedés helyett egyes dűlőkben trágyázásra hasznosítják. A szűréshez és derítéshez a helyben megtalálható ásványok közül a zeolitot valamint bentonitot alkalmazzák. 

Arra törekszenek, hogy a lehető legegyszerűbb, letisztultabb módon a legjobb minőségű mustot állítsák elő. Hordós tételeik készítésénél több kádár üzem különböző pörkölésű hordóival kísérletezve választják ki a boraikhoz ízvilágban legjobban illőt. A használt hordók a Zemplénben valamint környékbeli erdőkben található tölgyfából készülnek. 

A furmint képes tökéletesen megjeleníteni a termőhelyre jellemző vulkáni ásványosságot. A borászat új ültetvényeire egyedszelekciós kutatások eredményeit felhasználva kis-, lazafürtű és ellenálló furmint egyedeket telepítenek, mely alacsony termésátlagú, ugyanakkor a legösszetettebb ízvilágú száraz borokat adja, melyek elegánsak, ásványos jegyeket tükröznek és jól érlelhetőek. Furmint az alapja édes boraiknak is. Desszert boraikat összetettség, intenzív, friss gyümölcsös karakter és elegáns savak jellemzik. A hárslevelűből főleg a száraz borokba és a házasításba kerül, míg a sárgamuskotály az édes boraik illat- és ízvilágát gazdagítják.

Rendezés: