Néhány pezsgős tévhit
A HVG most tisztába tette a pezsgővel kapcsolatos kérdéseket.
1. Nem minden pezsgő, ami pezseg
A pezsgő akkor pezsgő, ha a buborékok természetes úton, a másoderjedéskor születtek – ez nagy különbség a gyöngyözőkhöz képest, amikor a borhoz szén-dioxidot adnak hozzá.
2. Az extra dry nem a legszárazabb
Az extra dry valójában nagyobb cukortartalmú, mint egy brut, vagyis száraz pezsgő. A brutnél szárazabb pedig az extra brut és a brut nature (nyerspezsgő). Utóbbi kivételével minden pezsgő tartalmaz némi cukrot, amit a likőrözéskor (sokszor mustsűrítmény formájában) adnak a pezsgőkhöz.
3. A pezsgő nem akkor van kész, amikor "degorzsálták"
A tradicionális pezsgőkészítés egyik kulcslépése az, amikor az érlelést követően a seprőt eltávolítják a palackból, hogy tiszta italt kapjunk. Ez a degorzsálás, ami után rögtön megtörténik a likőrözés, majd dugóval és kosárral zárják le a palackot. A folyamat azonban még itt sem ér véget, hiszen legalább egy-két hónapba telik, hogy a likőr szépen integrálódjon, a pezsgő pedig legszebb formáját mutassa.
4. A rozé pezsgő csak múló divat
A legtöbb híres champagne-ház némi vörösbort házasít a fehérboraihoz. A sok-sok árnyalat nemcsak színekben jellemző, de egy rozé pezsgő aromákban is nagyon gazdag és kifinomult lehet. Azonban elkészíteni nagy kihívás, épp ezért sokszor több kutatómunkát igényel, hogy felfedezzünk egy új kedvencet. Viszont a statisztikák szerint még ez sem veszi kedvét a borkedvelőknek: a champagne-i adatokat nézve több mint egy évtizede folyamatosan nő a rozék népszerűsége.
5. Évekre el lehet tenni egy pezsgőt
Hiba évekig várni a megfelelő alkalomra, hiszen a pincészetek mindig arra törekednek, hogy a pezsgő akkor legyen a legjobb formában, amikor a polcokra kerül. A palack addigra már túl van az optimális érlelésen, és frissen, de legalábbis egy éven belül elfogyasztva nyújtja a legnagyobb élményt.
6. A pezsgő jegesen a legjobb
A hűtőben 2-3 óra elég ahhoz, hogy az ideális 8°C körüli hőmérsékletre hűtsük a palackokat, de vészhelyzetben se tegyük mélyhűtőbe, amely sajnos élvezhetetlenné teszi a pezsgő buborékait.
7. A talpát tekerjük, ne a dugót
A dugót csak tartsuk, a palack alját kezdjük el tekerni, a növekvő nyomás szépen elegánsan kitolja a dugót a palackból majd.
8. A legszebb pohár nem a legjobb pohár
Kétségtelen, a karcsú flőtékben mutatnak a legjobban a buborékok, de ha nem ragaszkodunk az ünnepinek vélt puccossághoz, akkor tradicionális pezsgőkhöz válasszunk inkább fehérboros poharat. Az öblös, pereménél szűkülő pohárból ugyanis sokkal jobban élvezhetőek a pezsgő finom aromái.
9. Ha felbontjuk sem kell azonnal meginni
A palack szájába tett kiskanál mítosza már rég megdőlt, de mindössze egy pezsgőzáróra van szükség, ha nem szeretnénk azonnal kitölteni a palack teljes tartalmát. Egy igazán jó pezsgőt akár 3 napig is frissen tarthatunk a hűtőben.
(VIA HVG)