A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Nehezen szólalsz meg angolul? Tessék több bort inni!

Nehezen szólalsz meg angolul? Tessék több bort inni!

Vagy alkoholt. S persze mértékkel! De egy friss tanulmány szerint jobban beszélünk idegen nyelven néhány pohár után.

 

Sőt, a kutatók tovább is mentek: a titok a megivott mennyiségben rejlik, de közre játszik a környezet és a minőség, hogy könnyedebben, jobb kiejtéssel szólaljunk meg!

 

 

 

A tanulmányban nem véletlenül hívják fel a figyelmet arra, hogy egészen jelképes mennyiséggel számoljunk. A kutatásban egyébként 50 német vett részt, akik ritkán fogyasztanak alkoholt, s Hollandiában tanultak angolul. 

A kísérlet egyszerű és fájdalommentes volt: a csapat fele kapott alkoholt, a másik fele nem egy néhány perces holland beszélgetés előtt. Az interjúkat rögzítették, majd lejátszották hollandok előtt, akiknek értékelnie kellett a kiejtést és a fogalmazást. 

Az alanyok közül azok, akik ittak némi alkoholt a teszt előtt, nem értékelték különösebben jobbnak magukat, de nem úgy a megfigyelők! Utóbbiak szerint a szalonspicces résztvevők sokkal jobban teljesítettek. Pontosabban ez a beszédkészségre volt igaz, a szókincs és nyelvtan területén nem volt különösebben szembetűnő különbség. 

Messzemenő következtetéseket ugyan a kutatók nem akartak levonni egy esetből, ezért újabb kutatásokat irányoztak be. 

(VIA 24.HU)

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek