A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Steigler Pince

Különleges terroir, egyedülálló ízvilág, emberi sorsok, évezredes hagyományok és egy páratlan pince organikus szövete. Eszköz a természet kezében, hogy minőségi, organikus borok születhessenek az emberek örömére. Ez a Steigler Pince, a Soproni borvidék egyik olyan borászata, akik nélkül nem lehet elmenni kóstoló nélkül.

Maga a pince a Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található, a belváros szélén. A valamennyi helyi jellegzetességet magán viselő pincerendszert évszázadokkal ezelőtt alakították ki a lakóházak alatt. A poncichterek a történelem viharos évszázadai alatt úgy vélték, hogy a legbiztonságosabb, ha legféltettebb kincsüket, a borukat a házuk alatt tartják. A bor értékesítése is egyszerűbbé vált, és egyedi jelzésekkel adták tudtára a város polgárainak, hogy éppen van-e, és milyen eladó boruk. 

“Hitvallásunk, hogy csak a valóban környezetkímélő körülmények között termesztett szőlőből készült, műtrágyát, toxikus és szintetikus anyagokat nem tartalmazó bor az, ami valóban működik, ami él. Különlegességet pedig az évezredes borkészítés hagyományainak elixírje ad a borainknak” - olvasható a borászat hitvallásában.

A Steigler Pince két karizmatikus, a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő ember, Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász vállán nyugszik. Mindketten a Soproni borvidék szülöttei. Bálint fontos emléke a gyerekkorából, hogy “minden áldott vasárnap délben meghallgattam a családi asztalnál, hogy bezzeg amikor még a saját ruszti borunkat ittuk, az milyen finom volt! Egyre jobban érdekelt, hogy ezt a hagyományt felélesszem, így született meg a Steigler organikus borászat.”

Az organikus borászatok amúgy Varga Tamás érdeklődésének is középpontjában álltak, némi világlátás és tapasztalatszerzés után tért vissza Sopronba, azóta együtt készítik a borokat, és vágtak “bele olyan új, izgalmas projektbe, mint a furmint visszatelepítése a borvidéken.”

A furmint ugyanis meghatározó fajta volt a XX. század elejéig a Soproni borvidéken. A legenda szerint a furmintból Tokajt 200 évvel megelőzve készítettek itt aszút. A büszkeség furmint mellett zöldveltelini, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah terem a 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényen. A szőlőbirtok a borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el.

Rendezés: