Sümegi Ákos
Sokan hiszik azt, hogy a Szekszárdi borvidék véget is ér a várost övező dombokon. Pedig korántsem! Az egyik legizgalmasabb borvidéki település a déli részén található Báta, ahol a környezeti adottságoknak, a talajnak, a közeli Duna mikroklímájának köszönhetően igazán különleges borok készítése lehetséges. S milyen jól érezte ezt Sümegi Ákos!
A település szép múltra tekint vissza, a régóta lakott környéken Szent László alapított apátságot 1093-ban. A település neve nagy valószínűséggel víznévből ered. A báta török szó jelentése mocsár, sár, a magyar Sár, Sárvíz elnevezésekkel rokon, hasonlóan sok más Tolna megyei településhez. Az apátság a Dunántúli-dombság Duna medencére néző utolsó nyúlványának egy kiemelkedő pontjára épült. A középkorban alatt kanyarodott a Sárvíz és nem messze innét torkollott a Dunába. Az apátság a Sárvíz torkolatában, mint ilyen a Sárköz természetes fókuszában feküdt.
Az 1500-as évek elején a Dunán lefelé hajózva a legjelentősebb kikötő Báta lehetett, amit az is látszik bizonyítani, hogy Nándorfehérvár felmentésére küldött hajóhad itt kötött ki. A révátkelés és a vásárai is országos hírűek voltak. Mivel a település forgalmas kereskedelmi- és hadi útvonalak mentén feküdt, ezért történelme is mozgalmas, gazdag: viszont ezáltal ki volt téve a történelem viharainak is, lakóinak többször kellett bujkálnia a környező erdőkben.
A bátai dombok nagy részén azért mindig lehetett szőlőt találni, Sümegi Ákos családi ültetvényei is itt találhatóak a település határában, többek között a Somos- és Cserhát dűlőkben. A borász szerencsésnek érzi magát, hogy egy olyan helyre születhetett, ahol az adottságok és a hagyományok megvannak a kiváló szőlő és bor előállításához.
Jelenleg három hektár termő, s még egy hektár várja, hogy termőre forduljon a tavaly rá telepített szőlő. Sümegi chardonnay, cabernet franc, merlot, kékfrankos és zenit szőlőkből készít bort.
„A családi gazdálkodás szőlőtermesztéssel indult” – mesél a kezdetekről Sümegi Ákos, amikor frissen végzett gépészmérnökként hazakerült az egyetemről. „Először édesapám kezdett borkészítéssel foglalkozni, majd 2013 óta eladásra is készítünk bort, feldolgozva a szőlőtermés egy részét. Mivel mérnökemberként mindig is nyitott voltam az új dolgokra, főként hogyan lehet jobban, máshogy csinálni a dolgainkat,elkezdtem beleásni magam a borvilágba. A jövőben szeretnénk majd abban az irányba haladni, hogy a borászati kapacitásunk minél inkább egyensúlyba kerüljön a szőlőterületeink nagyságával.”
A fiatal borász szép eredményeket ért el és keltett feltűnést tiszta, jóívású és egyedi felhanggal rendelkező boraival. Ha valaki valami igazán különlegesre vágyik, jó szívvel ajánljuk már most felfedezni a Sümegi-borokat. Az igazi élményért azonban érdemes ellátogatni a Sümegi Pincéhez, kisebb társaságokat örömmel látnak vendégül.
„Alapfeltétel, hogy egészséges, jó minőségű alapanyagból készüljön a jó bor” – véli Sümegi Ákos, aki fogyasztóként és termelőként is abban hisz, hogy az alapfeltevéseken túl az egyensúly a borokban is, mint a világ összes meghatározó kérdésében, a legfontosabb.