A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Szabó Zoltán

Szabó Zoli a Pécsi borvidék egyik legfontosabb borásza. Vagy még inkább borkészítője. Trendekkel szembe menő, de nem beszűkült, folyton kísérletező, de nem öncélú, nem megalkuvó, de nem elvakult, elkötelezett a minőséghez, a szőlőhöz és borhoz, a borkészítéshez. Tiszta, jóivású, izgalmas borai magukért beszélnek, amit csak a személyes találkozás és közös kóstolással lehet felülmúlni.

Szabó Zoltán bő tíz évvel ezelőtt szó szerint berobbant a borvilágba. 2006-os rajnai rizlingje, ami szinte egy csapásra hozta meg számára az ismertséget, azóta legendává vált. Azon szerencsések, akik kóstolták, ma is élénken emlékeznek rá, és meghatározó borként határozzák meg a természet, a körülmények és a szakmai hozzáértés hihetetlen összetalálkozását. A csúcson meleg tónusú, zöldessárga rizling volt virágmézes, aszalt barackos illatokkal, komplex, gyümölcsös ízzel. Volt benne egy kis Tokaj, a mintegy 15 százaléknyi botritiszes szőlőszem, azaz aszúszem tette, a rajnai rizling ugyanis beaszúsodott a pécsi lankákon 2006 őszén.

A pécsi hagyomány „tükének” mondja a városban letelepedett, ott szőlőbirtokkal rendelkező, azt művelő polgárt. Szabó Zoltán ugyan pécsi, belvárosi, de tükének  borvidéki: pincéje Hosszúhetényben, a Zengőalján van, szőlői pedig a környéken. 

„Amennyiben tudásom szerint a legjobbat teszem a szőlővel, nincs szükségem utólagos fazonigazításra a pincében. Igyekszem termőhelyhez, fajtához, évjárathoz mérten a legtöbbet kihozni, hogy a borban mindez tetten érhető is legyen. Még ennél is fontosabb, hogy a végeredmény finom legyen, fogyasztása élményt nyújtson” – így Szabó Zoli hitvallása. 

A 2010-es évek közepén a kézműves borászat fordulópontjához érkezett, és fontos mérföldkövet tudhat maga mögött: pályázati támogatás nélkül, családi és saját forrásokból új présház, pince, feldolgozó és falusi vendéglátásra tervezett ház épült Hosszúhetényben a korábbi szűkös pince helyett. A ház körüli néhány telek megvásárlásával pedig a terület is gyarapodott, ahova olaszrizlinget telepített a borász.

Mondhatni, számára eszményi feltételeket alakított ki az elképzelései szerint: végre úgy és akkor történhetnek a dolgok, ahogy a borász szeretné, kompromisszumok, megadások nélkül.  

 

Rendezés: