A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Százéves szőlőtőkéről szüretelik az új luxusbort

A bordeaux-i Château Cos d'Estournel új luxusborral jelentkezik még ebben az évben, a küvé COS100 néven kerl a piacra. Hogy miért száz? A küvé gerincét egy olyan területről született merlot adja, amelyet éppen száz éve ültettek a borászatnak dolgozó nők az Első Világháború idején. A korához méltóan csak nagyobb üvegben lesz elérhető a bor, 100 darab dupla (3 literes) magnum palack és 10 darab balatazár (12 literes) kerül ki a pincéből.
 
Mint azt Michel Reybier, a Cos d’Estournel tulajdonosa elmondta, a COS100-zal kifejezetten azon nők munkája előtt akarnak tisztelegni, akiknek köszönhetően életben maradt a pincészet a világháborús veszteségek dacára is. Akkor ugyanis szinte kizárólag férfiak dolgoztak a birtokon, akiket viszont már 1915-ben elvittek harcolni a frontra, s többségük életét is adta Franciaország védelméért. 
 
Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a legtöbb palackot már el is adták. Két baltazár mondjuk még elérhető, azokat a Sotheby's aukciós ház értékesíti egy árverésen New Yorkban és Hong Kongban február 28-án. A pincészet az értékesítésből származó összeg nagy részét egyébként jótékonysági célokra áldozza, egy olyan szervezetet támogatnak vele, melynek célja az ázsiai elefántok és élőhelyük megóvása. 
 
 

Cos d'Estournel (@cosdestournel) által megosztott bejegyzés,

 
Ez amúgy nem véletlen, hiszen az elefánt az 1811-ben alapított château címerében is megjelenik, tulajdonosa ugyanis Gaspard d’Estournel volt, akit úgy is emlegettek, mint St-Estèphe maharadzsája. 
 
(VIA DECANTER)
Tartalomhoz tartozó címkék: hírek