A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Szlovén borpremier, először Magyarországon

Új országot, új borvidéket és új pincészetet köszöntünk a Pannon Borbolton, és ennek örömére egész héten velük foglalkozunk majd. A Jeruzalem Ormož borok a Muraközben, Szlovénia talán leggyönyörűbb borvidékén készülnek. Ezek a borok nemcsak kivételesen jók, de Magyarországon elsőként a Pannon Borbolt kínálja őket eladásra – nem véletlenül!

Amennyire kicsi ország Szlovénia, annyira változatos természeti adottságokkal rendelkezik: és ez bizony igaz a szőlőtermő vidékeire is. A borkészítés az egész országban nagy hagyományokra tekint vissza, bár a nemzetközi kereslet nem kiemelkedő: mindjárt látni fogjuk, miért. A kisebb, kézműves borászatok és a nagyobb pincészetek hordóiból is meglepően izgalmas és szuper borok kerülnek ki. 

A természeti adottságok mellett még egy különlegessége van a szlovén borkészítésnek: ahogy az élet oly sok más területén, úgy boraikban is kézzelfogható a balkáni, illetve az olasz és osztrák hatás. Mégpedig nagyon úgy tűnik, mintha a szlovéneknek velük született érzéke lenne arra vonatkozóan, hogy a jó tulajdonságokat leszűrjék és használják a maguk vágya és igényei szerint – a negatív jellegzetességek elhagyása mellett.

A megművelt 21.000 hektárral Szlovénia a világ egyik legkisebb bortermő országa: arányait tekintve azonban kiemelkedő fontossággal bír. A hazai elismertség mellett jól jelzik ezt a nemzetközi díjak is, az éves ljubljana-i borfesztiváljuk időpontját pedig a leghíresebb borítészek is felvésik a naptárjaikba.

A borkészítés éves szinten egymillió hektoliternél jár, és hogy ebből tényleg kevés jut külföldre, azt jól jelzi, hogy ezt a mennyiséget gyakorlatilag teljes mértékben Szlovéniában fogyasztják el. Beszédes az is, hogy a bortermelés 70 százaléka minőségi bor. Szlovénia még egy rekorderrel bír: a világ legöregebb ismert szőlőtőkéje is itt található, a maribor-i szőlő korát négyszáz évesre becsülik.

Szlovéniának három nagy bortermő vidéke van, és 14 olyan termőterület, ahonnan oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok kerülnek ki. A három nagy borrégió a Primorska, a Posavje és a Podravke. A Primorska az olasz határtól húzódik Koperig, az éghajlatban a mediterrán hatás érvényesül és jellemzően vörösborokat palackoznak itt. A Posavje szőlőterületei a Száva völgyében vannak Dél-Kelet Szlovéniában, a dombos vidéken sokféle talajtípus váltakozik, különböző mikroklímájú helyekkel és jellegzetes teraszos műveléssel. A harmadik nagy terület Észak-Keleten a Dráva völgyében található, ez tulajdonképpen a Podravje. Utóbbi a legnagyobb egyébként, Ausztria, Horvátország és Magyarország határolja: vita nélkül innen kerülnek ki a legszebb fehér borok. 

A talaj gazdag ásványokban és mészkőben, ami egyedülálló jelleget ad a boroknak. Főként olaszrizling, chardonnay, tramini, sauvingon blanc, pinot blanc és furmint (vagy ahogy a szlovének hívják, sipon) kerül a palackokba. Az itt található Ljutomer-Ormož borvidéken (a Lendvától félóra kocsiútra található borvidék központja a névadó két település) működik a Pannon Borbolt legújabb partnere, a Puklavec Családi Borászat, a Jeruzalem Ormož. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin külföld szlovénia