A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Trapiche

Mendozában működik a Trapiche, a háta mögött 130 éves tapasztalattal, az ország első, nemzetközi szinten is jegyzett borászata. 1889 óta, amikor első elismerésüket gyűjtötték be Párizsban, Argentína legnagyobb exportőrévé váltak. 1255 hektáron gazdálkodnak, s tovább 300 termelővel dolgoznak együtt.

Argentína villámgyorsan került fel a világ bortérképére, s előkelő helyét nemcsak megőrizte, de népszerűségét azóta is magabiztosan növeli. A hatalmas szőlőterületeket, amik a hegyek lábáig húzódnak fel, olyan borászatok gondozzák, amik neve még Magyarországon is ismerősen cseng.

Az argentin borkészítést az ideális klíma, a több évszázados hagyomány, az itt letelepedő olasz és spanyol kultúrák öröksége alapozta meg, az óriási növekedést pedig a különböző befektetők biztosítják. Ma Argentína és a legfőbb bora, a malbec (s persze a chardonnay) az, ami jól csengő hívónév a borvilágban.

Az Andok keleti lejtőjén egymás után alapították a modern pincészeteket, a kiválóság és a magas minőség lett az új standard. A világon földrajzilag is itt találjuk a legmagasabban fekvő borászati szőlőterületeket, átlagosan 600 méteren, s a tengerszint feletti magasság, a hegyekből érkező víz nemcsak különleges mikroklímát teremt, de lehetővé teszi a borkészítést ezen a sivatagos vidéken.

Argentína az ellentmondások helye: a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa úgy is, hogy az elmúlt fél évszázadban 40%-kal csökkent a szőlőterületek aránya. Saltában szőlőt művelnek 3100 méter felett, Mendoza pedig nemcsak Argentína, de a világ legnagyobb borrégiója: 160 ezer hektáron találunk itt szőlőt.