A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Yealands

Peter Yealands az egyik legismertebb új-zélandi borkészítő. Bár Marlborough bortermő vidéke elsősorban a sauvignon blanc miatt lett ismert, a chardonnay és a pinot noir majdnem annyira elterjedt – és legalább annyira nagyszerű borok is készülnek belőlük. 

A tengerparton húzódó Yealands-ültetvények több szempontból is felkeltették a borvilág figyelmét. Számos forradalmian új megoldást alkalmaznak sikerrel, élen járnak a megújuló energiaforrások használatában, a környezettudatos gondolkodásban, onnantól kezdve, hogy a tőkék közül tyúkok szedik össze a kártevőket, vagy hogy napenergiával működő zenegépeken játszanak klasszikus zenét a szőlőnek.

Marlborough-t vita nélkül a világ egyik leghíresebb bortermő vidékeként tartják számon, neve egyet jelent az új-zélandi borkészítéssel. A Yealands birtok központja az Awatere-völgyben található, Marlborough déli részén, a leghidegebb és legszárazabb pontján a borvidéknek. Közel fekszik a tengerparthoz, alig 900 méterre, az ültetvényeket meghatározza az állandó parti szél, az itt nevelkedő szőlőben megjelenik az ásványosság és a gyógynövényes karakter. Különleges földrajzi adottságai mellett Marlborough területén az óceáni klíma a jellemző, aminek köszönhetően  friss, ropogós savak és ress gyümölcsök jelennek meg a borokban.

Az alapító Peter Yealands minden tekintetben különleges figura. Tíz évvel ezelőtt, 2008.08.08-án azzal a céllal alapított borászatot, hogy létrehozza a világ leginkább környezetbarátabb borközpontját. Céltudatossága és elkötelezettsége legendássá tette, birtoka pedig az élő bizonyítéka annak, hogy igenis lehetséges a fenntartható gazdálkodás. 

Ez a szemlélet számos innovatív és látványos megoldásban ölt testet, a napenergia és az újrahasznosított víz tényleg csak a jéghegy csúcsa. A szőlőtőkék között például több mint száz tyúk kapirgál szerte a birtokon, hogy felcsipegessék a kártevőket – a tojásokat pedig helyi éttermeknek ajánlja fel a borász.

Aztán ott vannak a napenergiával működő hangfalak, amelyekből klasszikus zene szól a szőlőben. A zene ugyanis a kutatók szerint jó hatással van a tőkék növekedésére, és hát általában mindenkinek jó kedve lesz, ha ilyenkor a szőlőben jár. A hanghullámok és a vibráció nemcsak a szőlőre van jó hatással, de az ültetvény csirkéire is. Azok a tyúkok, akik közelebb élnek a hangszórókhoz, nagyobb tojásokat raknak.

Nemcsak szőlőt ültettek (a biodiverzitás jegyében) a birtok alapításakor: a környező földekre több mint 200.000 tő őshonos növényt ültettek, és 25 vizes, mocsaras részt alakítottak ki, ahogy az a környékre a mezőgazdaság megjelenése előtt jellemző volt. Nagyon hamar sok olyan madárfaj is visszaköltözött ide, amiket régóta nem láttak már ezen a területen. Külön figyelmet fordítottak a vadvirág populáció növekedésére is, hogy a jótékony rovarok is visszaköltözzenek a szomszédságba.

Az egyik legérzékletesebb példa arra, hogy mi történik a borászatban, a 2016-os sauvignon blanc válogatásuk. Friss, ress, ropogós illatok, egyszerre könnyed bodza és egres, mégis olyan tartalommal, ami nem engedi el az ember gondolatait. A korty ezt egészíti ki, ad mélységet, elegáns gyümölcsöket, hűs eleganciát.