A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A nők sokkal jobb borkóstolók – állítja egy friss tanulmány

Nem vagyunk talán egyedül azzal a tapasztalattal, hogy a hölgyek általában sokkal érzékenyebbek borkóstolás során, jobban felismerik és azonosítják az illat és ízjegyeket. Most egy tanulmány is alátámasztja már azt, hogy a nők általában sokkal jobb borkóstolók, mint a férfiak!

A tanulmány a Madridi Műszaki Egyetemen készült, és tovább erősíti a spanyol boros kutatások sorát. Az eredmények azért jóval árnyaltabbak annál, minthogy valamelyik nem egyértelműen jobb borkóstoló lenne a másiknál, azt viszont megállapították, hogy vannak olyan részei a borkóstolásnak, ami a férfiaknak, valami a nőknek megy jobban. A női kóstolók például könnyebben észlelik a borok közötti különbségeket, míg a férfiak könnyebben elemeznek egy-egy bort. Az is igaz, hogy a nők általában olyan képességekkel rendelkeznek, melyeket jobban tudnak hasznosítani a borbírálat során.

A kutatásban 208 önkéntes vett rész, mely során hat különböző bort kellet lekóstolni vakteszten: két fehéret, egy rozét és három vörösbort. Több dolgot is vizsgáltak egyébként, például az idősebb borfogyasztók hajlamosabbak voltak arra, hogy minőségtől és stílustól független élvezzék a bort, a kulturált borfogyasztás öröméért.

Ezzel szemben a fiatal fogyasztók érzékenyebbek voltak a különböző fajtákra, ők inkább válogatósak voltak. A kutatásban részt vevőknek a borok keltette érzelmeiket is kellett azonosítaniuk, ebből az derült ki, hogy a gyümölcsös, virágos aromájú borokhoz több pozitív érzelem kötődik, mint a vaníliás, likőrösebb borokhoz.

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek borszaküzlet