A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok egy 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet. A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait, a hagyományokat és a legmodernebb technológiát ötvözve friss, könnyed boraik mellett magas beltartalmú fehérborokat és érlelt, testesebb borokat is kínálnak.

A Mátrai borvidék területét tekintve Magyarország második legnagyobb bortermelő vidéke. A szőlőtermesztésnek és a borászatnak több mint 900 éves hagyománya van ezen a vidéken. A Mátra déli lejtőin már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. A táj éghajlata és változatos vulkanikus talaja számos kiváló minőségű szőlő termesztésének kedvez. 

A hegyvidék védett napsütötte lejtőin termő szőlőkből készült fehér borok friss, virágos és gyümölcsös illatukról híresek. A terület legfontosabb szőlőfajtái többek között az irsai olivér, olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és chardonnay. A Mátrai borvidék adja jelenleg az ország szőlő-bor exportjának a negyven százalékát.

A Dubicz Borászat története több mint száz évre nyúlik vissza, amikor 1897-ben felhívást tettek közzé, hogy a Gyöngyös környékén tevékenykedő kistermelők a bor feldolgozására és értékesítésére hozzák létre a Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetségét. 1905-ben alakult át a szövetkezet részvénytársasággá és ugyancsak ebben az évben vásárolták meg a Búzapiacznak nevezett tér északkeleti sarkán lévő Oroszlán Fogadót, melyet jelentősen átalakítottak, hogy megfeleljen egy borászati központ céljainak. Így jött létre a Borpalota.

2000-es évek elején került a borászathoz Báthori Tibor, aki az igen rangos “Év Borásza” díjat 1992-ben nyerte el. Ő kezdte el a pince technológiai átalakítását és a reduktív eljárás bevezetését. A borászatért tett elévülhetetlen érdemei előtt tisztelegve a Fríz borcsaládot még mindig az ő palackjaiba töltik.

A Dubicz család 2003 óta tulajdonosa a Borpalota épületében és pincéjében működő Borpalota Borászatnak. A borászatot az elmúlt években a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel, folyamatosan vásárolták a szőlőültetvényeket, a régi rossz minőségű szőlőket újratelepítették, a birtokon elsősorban a hagyományos mátrai fajtákkal dolgoznak.

A felújított látványpincékben a látogatók igazi időutazást tehetnek a borok világába. A közel 1 km hosszú, körbejárható pincében sétálva végigkísérhetik a borászat 110 éves történetét és megtekinthetik a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordókat, az 1960-as években épített 30-80.000 literes betontartályokat és megismerhetik a XXI. század modern acéltartályos technológiáját is.

A 2017-es kékfrankos rozé érett, piros gyümölcsöket, leginkább málnát juttat az ember eszébe. Pohárban feszes szerkezet, ropogós savak, játékos szénsav. Fröccsnek is nagyszerű. Pálne így tavasz közepén!

Tartalomhoz tartozó címkék: borászat dubicz